DOCUMENT Romgaz poate plăti pe certificate CO2 pentru Iernut peste jumătate din încasările centralei. Obligația de mediu poate depăși veniturile din energie ale companiei

DOCUMENT Romgaz poate plăti pe certificate CO2 pentru Iernut peste jumătate din încasările centralei. Obligația de mediu poate depăși veniturile din energie ale companiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 mar 2021

Compania de stat Romgaz, controlată de Ministerul Energiei, se pregătește să își îndeplinească obligația legală de a cumpăra certificate CO2 pentru emisiile de gaze cu efect de seră aferente producției de energie electrică de anul trecut a centralei de profil de la Iernut, costul total minim al acestora, la actualele prețuri din piață, ridicându-se la peste 54% din încasările pe 2020 ale centralei, reiese din datele companiei analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Romgaz a lansat o licitație pentru a contracta servicii de brokeraj în vederea achiziționării, prin tranzacții spot, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră necesare în vederea alinierii la cerințele legale privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru anul 2020.

"Numărul de certificate CO2 pentru care se va face ofertarea serviciului de brokeraj este de minim 525.067 ori maxim 1.000.000, iar certificatele se vor achiziționa în mai multe tranșe, în baza comenzilor transmise de achizitor", se arată în documentația de atribuire.

Coronavirus: Suedia suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 CITEȘTE ȘI Coronavirus: Suedia suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19

Data limită de trimitere a ofertelor este 23 martie, în condițiile în care deadline-ul de cumpărare a certificatelor, potrivit legislației UE, este 30 aprilie, iar costul serviciilor de brokeraj este estimat între 550.000 și 1 milion de lei, comisionul maxim acceptabil fiind de 20 eurocenți/certificat.

Potrivit datelor firmei locale de consultanță în domeniu Carbon Expert, prețul certificatelor CO2 pe bursa de la Londra a ajuns recent la 43 euro/certificat, pe fondul creșterii prețurilor mondiale la energie electrică și gaze, precum și a cotațiilor acțiunilor listate pe piețele globale.

Luând ca reper o cotație de 40 euro/certificat și actualul curs de schimb euro/leu, rezultă că, pentru numărul minim stabilit de 527.067 de certificate CO2, Romgaz ar trebui să plătească circa 102,8 milioane lei, reprezentând peste 54% din încasările înregistrate anul trecut din vânzarea energiei produse de centrala de la Iernut, de 189,28 milioane lei.

Hugo Boss deschide al doilea magazin din România și are planuri de extindere cu încă 4 magazine CITEȘTE ȘI Hugo Boss deschide al doilea magazin din România și are planuri de extindere cu încă 4 magazine

Însă dacă ar cumpăra numărul maxim de 1 milion de certificate, costul acestora s-ar ridica, în condițiile precizate, la peste 195 milioane lei, depășind astfel veniturile Romgaz pe 2020 din vânzarea de energie. Producția de electricitate a Romgaz a crescut cu aproape 59% anul trecut, la 937,5 GWh, iar veniturile din această sursă – cu aproape 30%, la 189,28 milioane lei, potrivit rezultatelor preliminare pe 2020 publicate recent de companie.

La finalul anului trecut, Romgaz avea constituit un provizion de 81,2 milioane lei pentru numărul minim de 527.067 de certificate CO2 de achiziționat, ceea ce înseamnă o estimare de preț de 31-32 euro/certificat

"Așteptarea unor prețuri mai ridicate ale carbonului, previzionate de altfel de analiști, au determinat companiile industriale poluatoare să înceapă cumpărarea necesarului de certificate de CO2. La cererea crescândă de certificate s-au adăugat alți factori, precum vremea neobișnuit de rece, care a făcut să crească cererea pentru încălzirea orașelor. În același timp, este posibil ca speculatorii să fi accelerat creșterea prețului, prin creșterea prețurilor la termen. Aproximativ 230 de fonduri de investiții dețin contracte futures legate de certificate EUA, în creștere față de 140 în 2019. Pozițiile “long” de pe bursa ICE de la Londra, ce reprezintă practic pariul că prețul va crește, s-au dublat din noiembrie 2020", se menționează în analiza Carbon Expert citată.

O problemă și mai mare cu certificatele CO2 are Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, în cazul căruia costul achiziției obligatorii de certificate ar putea depăși 300 milioane euro. Compania de stat ia în calcul să împrumute o parte din certificatele CO2 de care are nevoie, așa cum a mai făcut și în anii anteriori. De altfel, unul dintre motivele pentru care Comisia Europeană s-a arătat neîncrezătoare în viabilitatea planului de restructurare al CE Oltenia este chiar faptul că acesta se bazează pe ipoteze foarte optimiste privind evoluția cotațiilor certificatelor, evoluție care, în ultimii ani, s-a numărat printre principalele cauze ale dificultăților financiare ale companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz centrala iernut
romgaz certificate co2
centrala iernut certificate co2
scumpire certificate co2
scumpire energie