Privații au blocat majorarea capitalului Conpet cu 55 de hectare de teren ale statului, ca să nu scoată 45 milioane lei din buzunare pentru a-și conserva cotele de deținere

Privații au blocat majorarea capitalului Conpet cu 55 de hectare de teren ale statului, ca să nu scoată 45 milioane lei din buzunare pentru a-și conserva cotele de deținere
scris 11 mar 2021

Acționarii minoritari privați ai Conpet Ploiești, operatorul concesionar al sistemului național de conducte de transport al țițeiului și produselor petroliere, controlat de stat prin Ministerul Energiei cu 58,71% din acțiuni, au blocat prin "forfait" majorarea capitalului companiei cu valoarea a peste 55 de hectare de terenuri deținute de stat și aflate în patrimoniul societății, care, dacă ar fi fost aprobată, i-ar fi obligat să scoată din buzunare 45 milioane lei pentru a nu-și vedea diluate cotele de deținere.

Astfel, la nici una dintre cele 2 convocări ale AGA extraordinare în acest scop, din 10 și 11 martie, nu a fost întrunit cvorumul de 75% din drepturile de vot prevăzut de legislația în vigoare și de actul constitutiv al Conpet pentru deciziile de majorare de capital cu aport în natură. La ambele ședințe, în sala de întruniri a fost prezent doar reprezentantul Ministerului Energiei, mai trimițând voturi prin corespondență acționari deținători a 0,00001% (10 martie), respectiv 7,93% (11 martie) din capital, astfel că nu a putut fi luată nici o decizie.

Pe ordinea de zi a AGA s-a aflat majorarea capitalului Conpet cu maximum 108,8 milioane lei, de la 28,56 la cel mult 137,36 milioane lei, din care 63,88 milioane lei aport în natură al Ministerului Energiei, reprezentând valoarea a 55 de hectare de terenuri ale statului, și numerar de cel mult 44,91 milioane lei, aport al acționarilor minoritari în scopul conservării procentelor de deținere.

ULTIMA ORĂ Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat și vaccinul împotriva Covid-19 al Johnson&Johnson CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat și vaccinul împotriva Covid-19 al Johnson&Johnson

Dacă aportul în natură al statului ar fi fost aprobat fără nici o contribuție din partea minoritarilor la majorarea de capital, participația Ministerului Energiei la Conpet ar fi crescut de la 58,71% la 87,24%.

Profitul net pe 2020 al Conpet Ploiești s-a menținut în esență la același nivel cu cel din anul anterior, consemnând doar o creștere marginală, de 0,1%, la 58,9 milioane lei. Veniturile totale ale operatorului s-au majorat cu 0,6%, la 453,73 milioane lei, în timp ce cheltuielile au avansat cu 1,4%, la 386,41 milioane lei. Cifra de afaceri a scăzut, cu 0,2%, la 406,92 milioane lei, în condițiile în care cantitatea totală de produse transportate s-a redus cu 6,2%, la 6,685 milioane tone.

Curtea de Conturi a dispus încă din 2013 majorarea capitalului Conpet cu terenurile din patrimoniu pentru care s-au obținut certificate de proprietate, însă măsura, neplăcută pentru acționarii minoritari, a fost amânată de multiple ori, cu acordul Curții. În septembrie anul trecut, AGA Conpet a decis demararea operațiunilor necesare majorării de capital cu aport în natură, prin desemnarea unui evaluator autorizat pentru stabilirea valorii terenurilor. Din evaluare a rezultat valoarea de 63,88 milioane lei, mai mult decât dublă decât capitalul social al Conpet, de 28,56 milioane lei.

Cu aceeași problemă se confruntă și alte companii de prim rang la care statul este acționar, majoritar sau minoritar, Curtea de Conturi atrăgându-le în mod repetat atenția că au omis să îndeplinească obligația legală de majorare în natură a capitalului companiilor cu valoarea terenurilor pentru care statul a obținut titluri de proprietate. Cel mai notoriu exemplu este OMV Petrom, unde Ministerul Energiei deține 20,63% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare capital aport natura valoare terenuri
aga conpet cvorum
majorare capital conpet valoare terenuri
majorare capital omv petrom valoarea terenurilor statului