Două țări din Europa sunt alimentate cu energie 100% regenerabilă, pe măsură ce capacitatea eoliană crește vertiginos

Două țări din Europa sunt alimentate cu energie 100% regenerabilă, pe măsură ce capacitatea eoliană crește vertiginos
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

Șapte țări generează în prezent 100% din electricitate din energie regenerabilă, iar două dintre ele se află în Europa, scrie Euronews, care notează că anul trecut a fost cel mai bun an înregistrat în ceea ce privește instalarea de noi instalații de energie eoliană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

La nivel mondial au fost instalate 116 gigawați de noi capacități de energie eoliană în 2023, potrivit celui mai recent raport global privind energia eoliană realizat de asociația comercială din domeniu, Global Wind Energy Council (GWEC). Aceasta reprezintă o creștere de 50% față de 2022, ceea ce îl face să fie cel mai bun an înregistrat pentru noi proiecte eoliene, arată G4Media.ro.

VIDEO Lapoviță și ninsoare, vânt puternic și minus 5 grade pe Transalpina. S-au stopat acțiunile de deszăpezire CITEȘTE ȘI VIDEO Lapoviță și ninsoare, vânt puternic și minus 5 grade pe Transalpina. S-au stopat acțiunile de deszăpezire

China a condus atât pentru instalațiile eoliene offshore, cât și pentru cele onshore, urmată de SUA, Brazilia și Germania. Datorită creșterii puternice din Țările de Jos, Europa a avut, de asemenea, un an record în 2023, cu 3,8 gigawați de noi capacități eoliene offshore. Raportul notează că, în timp ce creșterea energiei eoliene este foarte concentrată în câteva țări mari, alte câteva regiuni și națiuni au înregistrat o creștere record. Africa și Orientul Mijlociu au instalat aproape 1 gigawatt de capacitate de energie eoliană în 2023, aproape triplu față de anul precedent.

Autorii studiului afirmă că lumea „se îndreaptă în direcția corectă în combaterea schimbărilor climatice”. Cu toate acestea, autorii avertizează că creșterea anuală trebuie să fie de cel puțin 320 de gigawați până în 2030 pentru a respecta promisiunea COP28 de a tripla energia regenerabilă până la sfârșitul deceniului.

„Este minunat să vedem că se relansează creșterea industriei eoliene și suntem mândri că am atins un nou record anual”, a declarat Ben Backwell, directorul general al GWEC. „Cu toate acestea, mai sunt însă multe de făcut pentru a debloca creșterea.”

Ce țări sunt alimentate în întregime cu energie din surse regenerabile?

Șapte țări își produc în prezent întreaga energie din surse regenerabile, potrivit cifrelor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) și Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA).

În Albania, Bhutan, Etiopia, Islanda, Nepal, Paraguay și Republica Democratică Congo, peste 99,7% din energia electrică provine din energie geotermală, hidro, solară sau eoliană.

Panama Papers: Procurorul a cerut pedeapsa maximă împotriva principalilor inculpați, avocații Mossack și Fonseca CITEȘTE ȘI Panama Papers: Procurorul a cerut pedeapsa maximă împotriva principalilor inculpați, avocații Mossack și Fonseca

Norvegia s-a apropiat cu 98,38% din energia sa provenită din vânt, apă sau energie solară, potrivit datelor compilate de profesorul Mark Jacobson de la Universitatea Stanford.

Alte 40 de țări au obținut cel puțin jumătate din electricitatea lor din surse regenerabile în 2021 și 2022, inclusiv 11 din Europa. Altele, cum ar fi Germania sau Portugalia, sunt capabile să funcționeze 100% cu energie eoliană, hidraulică și solară pentru perioade scurte de timp.

Energia solară ar putea depăși celelalte surse regenerabile

Deși multe dintre aceste țări folosesc în prezent o cantitate mare de energie hidroelectrică sau eoliană, experții prezic că energia solară ar putea prelua locul ca sursă majoră în viitorul apropiat. Tehnologia s-a îmbunătățit, iar costurile scad rapid.

În 2023, energia solară a dominat expansiunea capacității de energie regenerabilă, reprezentând 73% din întreaga creștere, urmată de energia eoliană, cu 24%. Aceasta reprezintă acum 37% din capacitatea totală de energie regenerabilă la nivel mondial.

Un studiu realizat în 2023 de Universitatea din Exeter și University College London prevede că energia solară va atinge un „punct de inflexiune ireversibil”, devenind principala sursă de energie la nivel mondial până în 2050.

viewscnt
Afla mai multe despre
eoliane
energie