După ce au început producția comercială de gaze în Suceava, britanicii de la Prospex Oil, care lucrează cu unul dintre fiii miliardarului uzbec Ibragimov, pregătesc o nouă operațiune în România

După ce au început producția comercială de gaze în Suceava, britanicii de la Prospex Oil, care lucrează cu unul dintre fiii miliardarului uzbec Ibragimov, pregătesc o nouă operațiune în România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 mai 2019

Compania britanică Prospex Oil and Gas și partenerii de la Raffles Energy, care dețin împreună concesiunea de hidrocarburi EIV-1 Suceava, din nord-estul României, au obținut acordul autorităților române pentru forarea celei de a doua sonde în perimetru, la câteva luni după intrarea în producție a primei sonde.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lucrările de inginerie civilă la sonda Baineț Vest, amplasată în apropierea primei sonde (Baineț-1), au început deja, lucrările de forare fiind programate pentru a doua parte a lunii iunie.

Prospex Oil and Gas, companie de investiții în petrol și gaze listată pe piața AIM a bursei de la Londra, a cumpărat, în 2017, 50% din drepturile de explorare aferente perimetrului Suceava de la Raffles Energy SRL, operatorul concesiunii, în schimbul sumei de 750.000 de euro. Achiziția a fost realizată prin intermediul subsidiarei PXOG Massey Limited.

Compania britanică Prospex și Raffles Energy au început producția de gaze în Suceava. Primele cantități - deja vândute pe piața românească CITEȘTE ȘI Compania britanică Prospex și Raffles Energy au început producția de gaze în Suceava. Primele cantități - deja vândute pe piața românească

Prima sondă din perimetru a fost forată în noiembrie 2017 la o adâncime de 600 de metri, cele două companii anunțând că au găsit un zăcământ de gaze naturale conținând peste 99% metan, care a fost testat la un debit de aproximativ 33.000 metri cubi /zi.

Producția a început în septembrie anul trecut, primele cantități de gaze naturale fiind vândute pe piața locală. În afara investiției din România, portofoliul Prospex include mai multe licențe în Spania și Italia, precum și o participație de 49% la Hutton Poland, deținătorul drepturilor pentru concesiunea Kolo, din centrul Poloniei.

“Baineț Vest va fi cea de a treia sondă a Prospex în mai puțin de 24 de luni. Precedentele două sonde, anume Baineț-1 în România și Podere Maiar în Italia, au fost forate în limita bugetului și în timp util, la ambele fiind descoperite cantități comerciale de gaze. Având în vedere că Baineț Vest prezintă caracteristici seismice similare câmpurilor de gaze aflate în producție în vecinătate (…), noua sondă are un profil risc/recompensă extrem de atrăgător”, spune președintele Prospex, Bill Smith.

În funcție de rezultatul forajului, sonda Baineț Vest va fi conectată la instalația de procesare a gazelor din Bilca operată de Raffles, la fel ca sonda Baineț-1.

Raffles Energy SRL, cu sediul la București, figurează între primii patru producători de gaze naturale din România, după Romgaz și OMV Petrom (care asigură circa 90% din producția internă totală) și Amromco Energy.

Compania este subsidiară a Raffles Ltd. UK, parte din grupul cu capital privat Raffles Energy Group, deținut de Furkhat Ibragimov, unul dintre fiii miliardarului de origine uzbecă Alijan Ibragimov.

În România, Raffles deține 62,5% din blocul EIII-1 Brodina – Zona de producție Bilca, 50% din blocul EIII-1 Brodina – Zona de producție Voitinel, 50% din perimetrele de exploatare Suceava, inclusiv zăcămintele de la Climăuți-Ruda și Dornești Sud și centrala pe gaz de la Dornești, 100% din drepturile de explorare aferente concesiunii Suceava și 60% din blocul EIII-4 Bacău – Zona de producție Bacău Nord.

viewscnt
Afla mai multe despre
prospex oil and gas
prospex oil
rafles energy
suceava
bainet
sonda gaze
productie
zacamant