După eșecul tranzacției cu China Energy, KMGI anunță: nu am abandonat planul pentru majorarea participației la Rompetrol. Operațiunea - indicată până la finele anului viitor

După eșecul tranzacției cu China Energy, KMGI anunță: nu am abandonat planul pentru majorarea participației la Rompetrol. Operațiunea - indicată până la finele anului viitor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 iul 2018

KazMunayGas International (KMGI) nu a abandonat planurile privind majorarea participației la Rompetrol Rafinare și estimează că va finaliza în acest an sau în 2019 achiziția unui pachet suplimentar de 26,7% din acțiunile companiei de la statul român.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

KMGI, anterior The Rompetrol Group, s-a angajat în 2013 să plătească 200 milioane de dolari în schimbul preluării unei participații de 26,69% la Rompetrol Rafinare de la Ministerul Energiei, parte a unei înțelegeri mai complexe privind stingerea datoriilor istorice ale Rompetrol către stat, ce prevede și înființarea unui fond comun de investiții kazah-român.

“Memorandumul din 2013 este încă în vigoare. Lucrările pentru înființarea fondului de investiții comun și achiziția acțiunilor de la statul român sunt în desfășurare”, potrivit reprezentanților KMGI, citați de Reuters.

Moștenirea lui Dinu Patriciu. Fiicele și a doua soție a fostului proprietar Rompetrol - obligate să plătească statului român peste 200 milioane dolari CITEȘTE ȘI Moștenirea lui Dinu Patriciu. Fiicele și a doua soție a fostului proprietar Rompetrol - obligate să plătească statului român peste 200 milioane dolari

KMGI estimează că va finaliza preluarea acțiunilor suplimentare în acest an sau în 2019. Grupul petrolier deține 48,11% din Rompetrol Rafinare, în timp ce Ministerul Energiei controlează o participație de 44,69%. Restul acțiunilor sunt tranzacționate la BVB.

Comentariile grupului vin la o săptămână după ce tranzacția prin care chinezii de la CEFC China Energy urmau să cumpere 51% din acțiunile KMGI a eșuat.

În aprilie, Ministerul Energiei a mandatat conducerea Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), pe care o controlează integral, să continue demersurile pentru înființarea fondului de investiții kazah-român alături de KMGI, în baza memorandului semnat în urmă cu cinci ani, dar care nu a fost pus încă în aplicare.

Memorandumul prevede că KMGI va avea o participație de 80% din acțiunile fondului, restul urmând să aparțină României. Fondul este gândit să investească în proiecte energetice din România aflate în legătură cu operațiunile KMG International. Documentul mai stipulează că KMGI va finanța fondul cu 150 milioane dolari, din care 30 milioane dolari vor fi vărsați în numele statului român. Restul, până la o sumă estimată de 1 miliard de dolari, va fi atras de la terți investitori, pentru finanțarea proiectelor investiționale selectate de KMGI.

Grupul KMGI este deținut integral de compania kazahă KazMunayGas.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazmunaygas
kmgi
rompetrol rafinare
actiuni
memorandum
achizitie