E.ON: Sectorul energiei din Europa nu are nevoie de un echivalent al Airbus

E.ON: Sectorul energiei din Europa nu are nevoie de un echivalent al Airbus
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2024

E.ON nu este interesat de crearea unei mari companii de utilități pan-europene, a declarat șeful grupului german, Leonhard Birnbaum, într-un interviu Reuters, respingând sugestiile că recentele turbulențe de pe piața energei ar putea stimula consolidarea în sector.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Crearea unui echivalent al Airbus doar ne va abate atenția de la problemele noastre actuale. Nu văd niciun beneficiu", a explicat Leonhard Birnbaum, referindu-se la faptul că grupul aeronautic este parțial deținut de guvernele din Germania, Franța și Spania, scrie Agerpres.

Electrica anunță noi măsuri pentru clienți CITEȘTE ȘI Electrica anunță noi măsuri pentru clienți

Birnbaum a adăugat că sunt șanse reduse ca E.ON, cel mai mare operator de rețelele energetice din Europa, cu o capitalizare bursieră de aproximativ 32 miliarde de euro (35 miliarde de dolari), ar putea deveni o țintă de preluare.

"Cea mai bună apărare contra preluărilor este să valorici la maxim compania ta și să înregistrezi creștere", a declarat șeful E.ON, anunțând planuri de a majora în următorii cinci ani investițiile la 42 miliarde de euro. "Și facem ambele", a adăugat Birnbaum.

Sectorul energiei din Europa a trecut prin schimbări semnificative după tăierea legăturilor cu Rusia, în contextul războiului din Ucraina. Aceste evoluții au dus la probeleme mari de aprovizionare și la creșterea prețurilor, forțând unele guverne să salveze sau să preia participații în firmele energetice și în infrastructura energetică critică.

În același timp, marile companii petroliere s-au extins pe segmentul energiei regenerabile, sporind speculațiile privind preluările.

În timp ce invadarea Ucrainei de către Rusia a scos în evidență necesitatea unei cooperări mai strânse în Europa, în domenii cum ar fi securitatea cibernetică, energia reprezintă un exemplu de sector unde se întâmplă deja această cooperare. Astfel încât eritele combinării unor entități majore transfrontaliere sunt limitate, a explicat Birnbaum.

Acesta a declarat că E.ON ar putea cheltui chiar mai mult decât suma de 42 miliarde de euro planificată pentru perioada 2024-2028, dar a avertizat că aceste investiții depind de un cadru de reglementare favorabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
energie