EDF a aprobat construcția unei centrale nucleare de ultimă generație în Marea Britanie, proiect de peste 20 mld. euro

EDF a aprobat construcția unei centrale nucleare de ultimă generație în Marea Britanie, proiect de peste 20 mld. euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2016

Consiliul de administrație al grupului Electricité de France (EDF), controlat de statul francez, a aprobat construcția a două reactoare nucleare de ultimă generație, model ERP, la Hinkley Point, în Marea Britanie, proiect în valoare de 18 miliarde de lire sterline (circa 21,5 miliarde euro), însă proiectul are nevoie de acordul guvernului britanic, care a anunțat că va lua o decizie la toamnă, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Pentru Marea Britanie, ar fi primul proiect de energie nucleară din ultimii 20 de ani, scrie News.ro.

Proiectul prevede construcția a două reactoare nucleare model ERP, de generația a treia, care ar urma să acopere 7% din consumul de electricitate al Marii Britanii.

Construcția centralei va dura zece ani, dacă proiectul va fi aprobat, însă mulți specialiști se îndoiesc de utilitatea proiectului și îl ironizează, numindu-l "cel mai scump obiect din lume".

"Prețul este o nebunie. Plătești foarte mlt pentru o tehnologie care nici măcar nu a fost testată", a comentat Camilo Rodriguez, analist la AlphaValue.

Reactoarele ERP, o tehnologie europeană dezvoltată în principal de companii franceze, nu sunt încă în exploatare nicăieri în lume, chiar dacă sunt în construcție în Fnlanda, Franța și China.

Alți specialiști spun că proiectul înseamnă o factură uriașă pentru consumatorii britanici, în condițiile în care, dacă va fi aprobat de guvern, va presupune garantarea unui preț de 92,50 lire sterline (circa 110 euro, la cursul actual) pentru un megawatt-oră (Mwh) de electricitate pentru următorii 35 de ani.

Pentru construirea centralei, guvernul britanic ar urma să ofere subvenții de circa 30 de miliarde de lire sterline, de peste două ori mai mari decât nivelul estimat în urmă cu un an, potrivit unui document publicat în 7 iulie.

Guvernul francez susține construcția centralei, mai ales că EDF a cheltuit deja în jur de 2,5 miliarde de lire sterline la Hinkley Point și ar suferi pierderi mari dacă proiectul estre anulat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
edf
centrala nucleara