EDPR construiește în România a doua baterie de stocare a energiei

EDPR construiește în România a doua baterie de stocare a energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2019

EDPR, al doilea cel mai important jucător de pe piața energiei verzi din România, a anunțat noi investiții în România, astfel că urmează să pună în funcțiune a doua baterie de stocare a energiei, procesul fiind aproape de finalizare, a declarat João Manso Neto, CEO al EDP Renewables.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În acest moment avem în construcție a doua baterie de stocare a energiei, procesul este aproape de finalizare. Prima baterie finalizată în România stochează energia produsă de eoliene, a doua baterie - în momentul finalizării - va stoca energia produsă de panouri fotovoltaice. Deși investiția directă în baterii nu aduce un profit imediat, investiția era necesară pentru prezența pe termen lung. Și cred că și piața, cumpărătorii de energie, vor solicita astfel de spații de stocare. Și noua baterie pe care o construim în România va stoca 1 MW", a declarat João Manso Neto, CEO al EDP Renewables, într-o întâlnire cu presa.

Contractul de tranzit dintre Gazprom și Transgaz, prelungit cu doar 3 luni. De la 1 ianuarie 2020, gigantul rus nu mai pare interesat de coridorul Trans-Balcanic. Detalii - la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Contractul de tranzit dintre Gazprom și Transgaz, prelungit cu doar 3 luni. De la 1 ianuarie 2020, gigantul rus nu mai pare interesat de coridorul Trans-Balcanic. Detalii - la Profit Energy.forum

Compania a împlinit 10 de ani de la primul megawat produs în România, scrie News.ro.

"Avem de gând să ne extindem activitatea în România, există suficiente oportunități de dezvoltare în România. România încă se bazează mult pe cărbune, care trebuie înlocuit, iar sursele regenerabile de energie sunt cea mai ieftină metodă de tranziție, indiferent că vorbim de energia bazată pe soare sau vânt. Mai ales că România are toate avantajele oferite de natura geografică. Suntem deja o prezență puternică pe piață, avem deja specialiștii. Nu avem nevoie de subvenții din partea statului, dar e nevoie de un mediu legislativ clar, cu retribuții la nivelul celorlalte țări europene. Practic tot ce există în celelalte țări unde suntem prezenți, în Italia, în Polonia. E nevoie de acorduri pe termen lung, proceduri și reglementări pe termen lung. Suntem optimiști că acest lucru se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu. Suntem pregătiți", a adăugat el.

Reprezentantul EDP Renewables afirmă că în România societatea va continua să investească atât în tehnologia bazată pe vânt, cât și pe soare.

"Sunt multe regiuni în care vântul bate suficient de puternic pentru a crea platforme eoliene noi, dar și regiuni cu o prezență constantă a soarelui. Suntem pregătiți pentru un mix de investiții vânt-soare. De asemenea, suntem în plin proces de întârire a echipei din România, suntem mereu în căutarea de specialiști. Și nu ne-am oprit niciodată din realizarea de studii pentru locații noi de afaceri", precizează el.

João Manso Neto spune că vrea să investească pe termen lung în România.

Supraveghetorul industriei nucleare a \ CITEȘTE ȘI Supraveghetorul industriei nucleare a "picat" un administrator Nuclearelectrica, șef al ALDE Galați, la verificările de securitate nucleară

"În timp ce alții caută doar investiții care să aducă un profit în cel mai scurt timp posibil, noi gândim un pic diferit, vrem să investim pe termen lung în România. Dar pentru investiții e nevoie de un mediu legislativ favorabil, unul pe termen lung! Ținta nu sunt megawații, cât mai mulți, ci megawați profitabili. Dacă pot să contruiesc 100 de megawați profitabili în România, o voi face. Dacă e loc de 300 de megawați profitabili, nu e o problemă, vom face și asta", mai spune el.

Întrebat dacă este interesat de activele CEZ din România, João Manso Neto a spus că preferă să dezvolte afaceri de la zero.

"Noi nu suntem investitori în baze energetice gata construite, noi dezvoltăm parcuri de la zero. În mod normal nu cumpărăm afaceri gata construite, nu în asta constă competivitatea. Preferăm dezvoltarea de la zero. Suntem creatori", a răspuns João Manso Neto.

De asemenea, în opinia sa, la nivel global e o cerere tot mai mare pentru energie din surse verzi, surse regenerabile.

"E o cerere care nu ține cont de culoarea politică, de tipul regimului politic. Un exemplu ar fi chiar Statele Unite, știm toți că președintele american nu este un fan al energiei regenerabile. Și cu toate acestea, astăzi în Statele Unite sunt cei mai mulți investitori din toate timpurile. Pentru că e ieftin, pentru că îți garantează competivitate. Nu ai cum să oprești o astfel de dezvoltare, indiferent de ce ai face sau spune. Indiferent de crizele politice, Statele Unite, Europa și Brazilia produc tot mai multă energie verde. La nivel global, eoliene, parcurile de fotovoltaice devin tot mai profitabile", subliniază el.

Profitabilitatea companiei vine din identificarea de piețe ignorate din alții, mai spune acesta.

"Noi am fost primii care am ales să mărim substanțial bugetele de investiții, când lucrurile au devenit clare și pentru competitiori, au început și ei să crească bugetele. Secretul e să anticipezi unde și cât să investești. Toată lumea investește în Statele Unite, noi avem 5 GW de instalații pe teritoriul american, dar pentru noi cei 5 GW reprezintă doar 15% din toate investițiile noastre. Profitabilitatea vine din identificarea de piețe ignorate din alții, secretul e să fi cu un pas înaintea concurenței, să dai tu tonul. Deși businessul este în continuă creștere ca număr de investiții și tehnologia aleasă, provocarea e să păstrezi procentul profitabilității, pe asta ne concentrăm", precizează João Manso Neto.

La nivel global, EDPR are aproape 25 TWh de energie produsă de vânt și soare, iar numărul de angajați se apropie de pragul de 1.500 de salariați.

"În România avem 32 de angajați, iar indirect - prin furnizori și subcontractarea unor procese - avem aproape 120 de salariați care se bazează pe parcurile noastre de energie. Dar avem de gând să facem noi recrutări. În cei 10 de ani prezență în România investiții noastre se aproprie de 1 miliard de euro. Dar investițiile nu se opresc. Ne axăm acum pe două zone: convingerea autorităților că e nevoie de acorduri pe termen lung și pregătirea de proiecte noi - momentan zona tehnică. În următorii doi ani avem de gând să investim cel puțin 30 de milioane de euro în România. Pentru generarea unui singur megawat e nevoie de o investiție de 1 milion - 1,1 milioane de euro. Noi am ales să investim în România pentru că am anticipat faptul că e o piață cu potențial imens pentru creștere", precizează el.

Managerul consideră că  România e o piață care ar putea să renunțe în totalitate la cărbune și să se bazeze doar pe energia produsă de vânt și soare.

viewscnt
Afla mai multe despre
edpr
baterii
stocare energie