Electrica va cere Consiliului Concurenței eliminarea din lista "neagră" cu firmele implicate în investigatii

Electrica va cere Consiliului Concurenței eliminarea din lista "neagră" cu firmele implicate în investigatii
scris 28 aug 2020

Furnizorul și distribuitorul de energie Electrica a anunțat că va lua legătura cu reprezentanții Consiliului Concurenței pentru a solicita eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate, după ce autoritatea de concurență a publicat pe site-ul său o listă neagră cu firmele implicate în investigații privind trucarea de licitații, deciziile de sancționare din ultimii trei ani, precum și mențiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea națională de concurență. Lista cuprinde 35 de companii, dintre care Siveco România, Electrica SA, Electromagnetica și Energobit.

În listă se găsesc și companiile Safety Securty SRL și Spartan Pază și Protecție SRL, două firme care au ca administrator și asociat unic pe Maria Oprescu, soacra omului de afaceri Remus Rădoi, zis "Codiță", relatează News.ro.

De asemenea, în "blacklist" mai sunt și Armax, Condmag, Intrarom, Vesta Investment și CIS Gaz.

O companie din Grupul Enel va dezvolta un proiect de 99 MW de energie solară și capacitate de stocare, în Portugalia CITEȘTE ȘI O companie din Grupul Enel va dezvolta un proiect de 99 MW de energie solară și capacitate de stocare, în Portugalia

"Ca urmare a apariției în spațiul public a informației conform căreia Electrica a fost inclusă în 'lista neagră' întocmită de Consiliul Concurenței, compania face următoarele precizări: Societatea Energetică Electrica SA a fost sancționată de către Consiliul Concurenței prin Decizia nr. 77/20 decembrie 2017, autoritatea reținând calitatea de 'facilitator' (concept neconfirmat definitiv de instanțele din România). Compania a colaborat deplin cu Consiliul Concurenței pe parcursul investigației, dincolo de obligația legală, și nu a fost menționată în probatoriul autorității de concurență ca participant la înțelegerile din piață. Totodată, având în vedere faptul că Electrica nu este producător de contoare electrice, considerăm că nu se poate reține faptul că societatea a participat la vreo înțelegere de împărțire a pieței comercializării contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România", arată Electrica într-un comunicat.

Electrica a contestat Decizia, iar procesul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, având termen de judecată 9 februarie 2022, astfel încât, în acest moment nu există o hotărâre judecătorească definitivă.

"În acest context, includerea Electrica în 'lista neagră' întocmită de Consiliul Concurenței încalcă drepturile și aduce atingere imaginii Electrica, întrucât este asociată cu ideea de vinovăție dovedită definitiv, ceea ce este lipsit de fundament legal. În consecință, Electrica va lua legătura cu reprezentanții Consiliului Concurenței pentru a solicita eliminarea companiei de pe lista întocmită de către autoritate. Electrica reamintește că, în săvârșirea faptelor reținute de către Consiliul Concurenței nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societății și nici nu au acționat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne, a procedat la adoptarea măsurilor legale care se impun", mai arată compania.

Reprezentanții companiei spun că evenimentele care fac obiectul deciziei se referă la comercializarea, de către mai multe companii, a contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 și de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015.

"Electrica este o societate comercială cu capital majoritar privat, organizată după cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și are o politică de toleranță zero față de orice încălcări ale legilor în vigoare. În acest sens, la  nivelul companiei există un program de asigurare a conformității cu legislația în domeniul concurenței (diseminat, implementat și asumat de angajați). Reamintim, totodată, că Electrica este o companie listată la bursă, iar informațiile lipsite de fundament făcute public pot influența negativ prețul acțiunilor și posibilitățile viitoare de finanțare", mai spun ei.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională - cu  organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
consiliul concurentei