Grecia ratifică un acord cu Egiptul privind delimitarea zonelor maritime de exploatare a hidrocarburilor în estul Mării Mediterane, după ce ratifică un acord asemănător cu Italia

Grecia ratifică un acord cu Egiptul privind delimitarea zonelor maritime de exploatare a hidrocarburilor în estul Mării Mediterane, după ce ratifică un acord asemănător cu Italia
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2020

Parlamentul grec a ratificat un acord bilateral de delimitare a zonelor maritime de exploatare a hidrocarburilor în estul Mării Mediterane încheiat între Grecia și Egipt, care provoacă furia Turciei vecine, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acest acord este considerat o ”ripostă” față de acordul turco-libian demnat la sfârșitul lui 2019 și care autorizează Turcia să acceadă într-un larg spațiu maritim în estul Mării Mediterane, unde în ultimii ani au fost descoperite importante zăcăminte de gaze naturale, scrie News.ro.

Ratificarea în Parlamentul Greciei intervine în plină criză a relațiilor greco-turce în estl Mării Mării Mediterane, unde cele două țări vecine - și membre NATO - își dispută zone maritime bogate în hidrocarburi.

FOTO Amazon a lansat prima sa brățară de fitness și o aplicație, Halo, pentru a concura Apple și Fitbit CITEȘTE ȘI FOTO Amazon a lansat prima sa brățară de fitness și o aplicație, Halo, pentru a concura Apple și Fitbit

În virtutea acestui tratat, Egiptul și Grecia sunt de-acum autorizate să obțină fecare maximum de avantaje de pe urma resurselor disponibile în Zona Economică Exclusivă (ZEE), mai ales a rezervelor de petrol și gaze naturale.

ACORD SIMILAR RATIFICAT CU ITALIA

De la 10 august, la patru zile după semnarea acestui acord bilateral, Ankara a desfășurat o navă de cercetare, Oruç Reis, escortată de nave de război, pentru a proceda la explorări în largul Insulei grecești Kastellorizo, situată la doi kilometri de coasta turcă.

Ankara a anunțat joi prelungirea căutării sale de hidrocarburi.

În total, 178 din cei 300 de deputați din Parlamentul elen au votat în favoarea acordului greco-egiptean.

Un acord asemănător, între Atena și Roma, a fost ratificat miercuri de către Parlament, care delimitează zonele de pescuit ale Greciei și Italiei și care confirmă dreptul insulelor grecești din Marea Ionică (vest) de a avea zone maritime de exploatare.

Aceste două acorduri ”vor rămâne în istoria țării”, și-a exprimat miercuri satisfacția premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Un purtător de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas, a subliniat joi că ”ratificarea este urgentă”, având în vedere ”activitățile ilegale ale Turciei”.

Șeful Guvernului grec a anunțat în cadrul dezbaterii parlamentare redactarea unui viitor proiect de lege privind ”extindere zonei litorale în Marea Ionică de la șase la 12 milemaritime, în virtutea Convenției internaționale privind dreptul mării”.

Această Convenție, semnată în 1982, este folosită adesea de Atena ca pârghie de presiune asupra Turciei, cu care se învecinează la est.

Tensiunile au crescut cu un nivel miercuri între Turcia și Grecia, care efectuează manevre militare rivale - Turcia împreună cu Statele Unite, iar Grecia împreună cu Franța, Cipru și Italia, care durează până vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidrocarburi
exploatare
marea mediterana