Enel are un nou Director General

Enel are un nou Director General
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2023

Trezoreria Italiei l-a numit pe Flavio Cattaneo în funcția de director general al celei mai mari companii de utilități din țară, Enel, în timp ce l-a confirmat pe Claudio Descalzi la conducerea grupului energetic Eni pentru un al patrulea mandat, o decizie fără precedent, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cattaneo, în prezent vicepreședinte executiv al operatorului de trenuri de mare viteză Italo, îi urmează lui Francesco Starace, care a condus Enel din 2014, dar nu și-a găsit susținere în cercul apropiat al premierului Giorgia Meloni, care a preluat mandatul de șef al guvernului în urmă cu șase luni, scrie News.ro.

Bulgaria, România, Ungaria și alte trei țări înființează o alianță pentru transfer de gaz azer în Europa CITEȘTE ȘI Bulgaria, România, Ungaria și alte trei țări înființează o alianță pentru transfer de gaz azer în Europa

Enel este unul dintre cei mai mari jucători de energie regenerabilă din lume, cu o capacitate instalată de aproape 60 de gigawați. Cu toate acestea, sub supravegherea lui Starace, compania a înregistrat o creștere semnificativă a datoriei.

Cu Meloni hotărâtă să-și pună pecetea pe marile firme controlate de stat, ministerul l-a propus și pe Roberto Cingolani ca CEO al grupului de apărare Leonardo, înlăturându-l pe fostul bancher Alessandro Profumo.

Matteo Del Fante a fost confirmat ca șef al serviciului poștal Poste Italiane.

Oficialii guvernamentali au declarat că noul CEO al rețelei electrice Terna va fi probabil Giuseppina Di Foggia, în prezent șefa de operațiuni a grupului finlandez de telecomunicații Nokia în Italia.

Într-un plan industrial pentru 2025, prezentat în noiembrie, Enel a promis vânzări de active în valoare de 21 de miliarde de euro (23,08 miliarde de dolari) pentru a-și reduce grămada de datorii, iar de atunci a anunțat oferte de vânzare în Argentina, România și Peru.

Mai mulți acționari au semnalat Romei că nu doresc o schimbare bruscă a strategiei Enel, în special o reducere drastică a amprentei internaționale a grupului.

Unii investitori se tem că Enel ar putea fi sub presiunea guvernului pentru a se concentra pe piața internă.

Ecologiștii au pus sub semnul întrebării angajamentul lui Meloni față de tranziția ecologică, după ce guvernul ei a renunțat la unele dintre angajamentele anterioare ale Verzilor Italiei.

Trezoreria a ales, de asemenea, un nou președinte pentru Enel, numindu-l pe Paolo Scaroni, care este fost CEO atât al Enel, cât și al Eni.

Numirea lui Cattaneo a fost o surpriză, deoarece Stefano Donnarumma, actualul șef al Terna, a fost promovat pe scară largă în ultimele zile drept cel mai probabil succesor al lui Starace.

PSD, în frunte cu liderul Marcel Ciolacu, vrea să îi amendeze pe comercianții care vând produse realizate din materii prime românești, dar nu le indică prin... tricolor. Amenzi de până la 100.000 lei CITEȘTE ȘI PSD, în frunte cu liderul Marcel Ciolacu, vrea să îi amendeze pe comercianții care vând produse realizate din materii prime românești, dar nu le indică prin... tricolor. Amenzi de până la 100.000 lei

Spre deosebire de Starace, Descalzi a câștigat rapid sprijinul lui Meloni. Cu încă un mandat de trei ani ca CEO, el este pe cale să devină cel mai longeviv șef al companiei Eni de la înființarea acesteia, în 1953.

Descalzi, care a ocupat postul din 2014, a ajutat anul trecut Roma să își asigure aprovizionarea cu gaze alternative, deoarece Moscova și-a redus fluxurile către Italia după invazia Rusiei în Ucraina.

Descalzi este de așteptat să ajute guvernul Meloni în planul său emblematic de a transforma Italia într-un centru energetic important, distribuind gaze din Africa de Nord și Marea Mediterană în restul Europei, au spus oficialii guvernamentali.

În ciuda faptului că a câștigat aprecierea investitorilor pentru rezultatele financiare ale Eni, strategia lui Descalzi este încă ținta criticilor susținătorilor tranziției energetice, care spun că compania ar trebui să cheltuiască mai mult pe afacerile sale ecologice.

Trezoreria l-a indicat pe generalul poliției fiscale italiene Giuseppe Zafarana ca președinte al Eni.

La Leonardo, noul șef Cingolani are experiență ca fizician și a fost ministru al Energiei în guvernul anterior, condus de Mario Draghi.

El o consiliază în mod informal pe Meloni cu privire la politica energetică și anterior a fost directorul șef de tehnologie și inovare al Leonardo.

Fostul reprezentant civil superior al NATO în Afganistan, Stefano Pontecorvo, va fi noul președinte Leonardo.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
flavio cattaneo