Puterea instalată cumulată a instalațiilor de producție de energie electrică ale prosumatorilor a depășit 2.500 MW la finalul lunii februarie, iar numărul acestora a ajuns la peste 208.000, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Astfel, în februarie, conform ultimelor date, capacitatea de producție instalată la prosumatori a avansat de la circa 2.441 MW la 2.510 MW, iar efectivul lor a crescut de la 203.894 la 208.866 de locuri de consum și producere.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Puterea instalată însumată a parcurilor fotovoltaice comerciale mari din România este mai mică, de 2.363 MW, conform aceleiași surse.
Cei mai mulți prosumatori sunt în județele Ilfov (14.030, cu 192 MW), Timiș (10.322, cu peste 129 MW) și Bihor (8.489, cu mai mult de 100 MW).

Luna trecută, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le-a mulțumit public prosumatorilor care și-au întrerupt injecția de electricitate în rețele, la apelul Asociației de profil, de Paște, când România a înregistrat un consum minim istoric de energie. ″Unii dintre ei au ales să facă astăzi un gest civic și au oprit invertoarele, pentru a nu afecta nivelul de tensiune din rețelele de distribuție. Le mulțumesc și îmi exprim respectul pentru toți cei care au făcut asta″, a spus ministrul.
Operatorii de distribuție a energiei electrice spun că, în țări mai avansate în domeniu decât România, distribuitorii au control asupra funcționării instalațiilor de producție și stocare ale prosumatorilor, iar acest lucru ar trebui să se întâmple și la noi, pentru a se pute menține buna funcționare a sistemului energetic. În replică, prosumatorii spun că un astfel de control ar fi ″abuziv″ și că rețeaua, în starea ei din momentul de față, ar fi ″incapabilă să susțină o astfel de procedură″.