Enel: Urbanizarea s-a accelerat brusc în ultimii ani, orașele generează peste 80% din producția economică globală

Enel: Urbanizarea s-a accelerat brusc în ultimii ani, orașele generează peste 80% din producția economică globală
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 sep 2020

Urbanizarea s-a accelerat brusc în ultimii ani, întrucât orașele de astăzi găzduiesc mai mult de jumătate din populația lumii și generează peste 80% din producția economică globală, arată un studiu al grupului energetic italian Enel despre orașele circulare, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI.

Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

”Enel se implică puternic cu privire la orașele circulare, având mai multe proiecte la nivel mondial, în principal în domeniile mobilității electrice, stocării, surselor regenerabile de energie, eficienței energetice, rețelelor inteligente, iluminatului public, managementului clădirilor”, arată grupul.

Enel a publicat cel de-al treilea studiu despre orașele circulare, intitulat „Orașe circulare - Orașe de mâine”, abordând modul în care peisajele urbane de mâine pot fi sustenabile cu privire la mediu, incluziune socială și competitivitate economică. Studiul a fost realizat prin contribuția Arup, o companie mondială de construcții durabile, a băncii Intesa Sanpaolo Group, pionier în finanțarea economiei circulare, și a Future Food Institute, un ONG axat pe provocările viitoare ale alimentelor într-o perspectivă circulară.

Guvernul a împrumutat 347 de milioane de lei pe 8 ani. Piața de titluri rezistă la vestea privind creșterea pensiilor CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 347 de milioane de lei pe 8 ani. Piața de titluri rezistă la vestea privind creșterea pensiilor

”Urbanizarea s-a accelerat brusc în ultimii ani, întrucât orașele de astăzi găzduiesc mai mult de jumătate din populația lumii și generează peste 80% din producția economică globală, alături de toate provocările sociale, economice, de mediu și, după cum s-a văzut recent, de sănătate. Acesta este motivul pentru care este esențial să promovăm, în orașele noastre, competitivitatea economică, incluziunea socială și respectul pentru mediu, luând în considerare aceste obiective în cadrul unei viziuni care reunește inovația și sustenabilitatea și care se exprimă cel mai eficient în economia circulară. Tranziția către o viață și o producție mai circulare este cea mai bună soluție la problemele cu care se confruntă orașele astăzi și un pas esențial către îmbunătățirea calității vieții în orașele de mâine”, afirmă Michele Crisostomo, președintele Grupului Enel.

În Genova, Italia, Enel implementează o soluție pentru a analiza în timp real și pentru a optimiza transportul, inclusiv prin instalarea unei infrastructuri de încărcare a mașinilor electrice în oraș, cu peste 200 de puncte de încărcare. În campusul Universității din Genova din Savona, a fost înființat un laborator în 2017, pentru a dezvolta și testa tehnologiile rețelelor inteligente într-un mediu real și controlat, deoarece laboratorul are sarcini reale de electricitate, produse chiar de campus, alături de facilități de generare distribuită, inclusiv panouri fotovoltaice, cogenerare, stocare de energie și CSP (Concentrating Solar Power).

În plus, grupul înlocuiește 33 de milioane de contoare inteligente de primă generație în Italia cu dispozitive de a doua generație și, întrucât contoare vechi sunt dezasamblate, plasticul, diferitele metale și componentele electronice sunt procesate corespunzător pentru a fi utilizate în producția de materii prime secundare.

În Spania, prin filiala spaniolă Endesa, Enel are un laborator în aer liber în orașul andaluz Malaga, pentru a experimenta și prezenta tehnologii și soluții care vor face parte din viața de zi cu zi a orașelor circulare ale viitorului. Din 2009, proiectul Smartcity Málaga susține cercetarea, dezvoltarea și un ecosistem de inovare în care toate tehnologiile inteligente funcționează împreună într-un mediu real cu peste 20.000 de utilizatori finali. Acest oraș-laborator a dezvoltat și implementat soluții inovatoare legate de monitorizarea avansată a rețelei și de funcționare flexibilă, rezultând o capacitate îmbunătățită de integrare a surselor de energie regenerabile, precum și utilizarea inteligenței artificiale și a big data.

Aceste inovații își propun să stimuleze prezența resurselor energetice distribuite și să contribuie la un model mai durabil bazat pe generarea de valoare în rândul municipalităților, mediului academic, companiilor locale, startup-urilor, etc. În coordonare cu autoritățile locale și alți parteneri, acest proiect evoluează în prezent în #eCity Málaga (Smartcity Málaga Living Lab), incluzând o abordare circulară mai cuprinzătoare cu scopul de a face din Málaga unul dintre cele mai durabile orașe din întreaga lume.

În São Paulo, Brazilia, unde Enel operează rețeaua de distribuție, grupul a lansat Urban Futurability®, un proiect de 25 de milioane de euro care implică o replică virtuală a rețelei de energie electrică numită Network Digital Twin®, care utilizează digitalizarea completă a rețelei și a zonelor din apropiere, împreună cu date în timp real și mentenanță predictivă pentru a atenua riscurile provocate de vreme extremă, incendii, inundații. De asemenea, ajută la măsurarea și atenuarea emisiilor de carbon, precum și a poluării fonice.

”Concentrarea asupra economiei circulare are impact, de asemenea, asupra multor alte aspecte, cum ar fi proiectarea circulară a noilor contoare inteligente, regenerarea deșeurilor, cum ar fi cablurile vechi și plasticul care urmează să fie procesate în echipamente noi sau deșeurile din noul lanț circular de aprovizionare care se rezultă din tăierea arborilor urbani, creând astfel noi oportunități de afaceri locale”, arată compania.

Prin divizia pentru soluții energetice avansate Enel X, grupul participă la șapte proiecte de transport public electric în patru țări de pe două continente pentru un total de 991 de autobuze electronice - ambele furnizate sau deservite - care rulează în Santiago (Chile), Bogota (Columbia), Montevideo (Uruguay) și Barcelona (Spania). Recent, Enel X și AMP Capital au format o companie mixtă pentru a înființa și dezvolta o platformă de e-mobilitate în America. Mai precis, părțile vor investi în comun în dezvoltarea și închirierea vehiculelor pentru transportul public electric la sol și în asigurarea infrastructurii asociate pentru depozitarea, încărcarea, repararea și funcționarea vehiculelor în America. În prezent, compania mixtă deține o flotă de 433 autobuze electrice operaționale și o infrastructură de încărcare asociată în Santiago de Chile, care au fost dezvoltate de Enel X în ultimii doi ani.

În SUA, soluții avansate de energie și noi modele de afaceri care vizează electrificarea și decarbonizarea, cum ar fi infrastructura vehiculelor electrice, energia regenerabilă, sistemele de stocare a energiei în baterii și optimizarea software-ului, sunt aplicate în mai multe orașe în care Enel este prezent, inclusiv Boston, New York și Pittsburg, permițând îmbunătățirea circularității, sustenabilității și rezilienței, obținând în același timp rezultate eficiente din punct de vedere al costului și, uneori, chiar generatoare de venituri.

Orașele sunt responsabile pentru peste 80% din producția economică globală, dar sunt, de asemenea, locul în care provocările globale sunt mai critice.

”Re-imaginarea orașelor de mâine în termeni de calitate îmbunătățită a vieții, într-o abordare a economiei circulare, reprezintă o oportunitate imensă din punct de vedere al mediului, întrucât economia circulară poate contribui până la 45% din eforturile globale de decarbonizare până în 2050, potrivit Fundației Ellen MacArthur (2019); din punct de vedere social, se așteaptă ca economia circulară să creeze locuri de muncă mai puțin înlocuibile prin automatizare, necesitând noi competențe și expertiză; ultima estimare de la Enel și The European House - Ambrosetti (2020)2 se referă la crearea a 2,5 milioane de locuri de muncă în Europa în 2018, asociate cu economia circulară; din punct de vedere economic, competitivitatea materialelor și activelor, alături de utilizarea energiei regenerabile, poate asigura servicii mai competitive pentru cetățeni și costuri mai mici pentru companii”, arată Enel.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
urbanism
energie
orase circulare