Energia electrică provenită din combustibili fosili a scăzut în prima jumătate a anului

Energia electrică provenită din combustibili fosili a scăzut în prima jumătate a anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2023

Proporția de energie electrică produsă din combustibili fosili a scăzut la 33% în Uniunea Europeană în prima jumătate a anului, cel mai scăzut nivel de până acum, potrivit unui raport publicat de think tank-ul dedicat climei și energiei Ember, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Între lunile ianuarie și iunie,"combustibilii fosili au generat 410 TWh în UE, adică cea mai mică pondere (33%) înregistrată vreodată în mixul de energie electrică", precizează Ember în raportul său, față de aproape 36% totalitatea surselor regenerabile, dintre care aproximativ 27% energie solară și eoliană, conform datelor furnizate de Ember.

Austria vrea să crească taxa pe veniturile excepționale ale companiilor de petrol și gaze CITEȘTE ȘI Austria vrea să crească taxa pe veniturile excepționale ale companiilor de petrol și gaze

"Declinul combustibililor fosili este un semn al vremurilor. Cărbunele și gazul sunt prea scumpe, prea riscante, iar UE le elimină treptat", a declarat analistul Ember Matt Ewen, scrie Agerpres.

Cererea de energie electrică a scăzut semnificativ pe continent, în gospodării și fabrici, iar centralele pe cărbune și gaz au fost încetinite, reducându-și ponderea în producția totală.

Producția de energie electrică fosilă în centralele pe cărbune sau pe gaz a scăzut cu 17% între ianuarie și iunie față de prima jumătate a anului 2022, precizează raportul. Cinci țări membre UE au înregistrat chiar o scădere de peste 30% (Portugalia, Austria, Bulgaria, Estonia, Finlanda).

Producția de energie electrică din cărbune a scăzut cu 23%, reprezentând pentru prima dată mai puțin de 10% din mixul de energie electrică la nivel european în luna mai. Cea din gaze a scăzut cu 13%.

Autorii raportului avertizează asupra necesității de a crește "masiv" utilizarea surselor regenerabile, în special solare și eoliene "pentru a sprijini o economie rezilientă în toată Europa" și pentru a compensa în mod durabil scăderea producției de energie electrică din combustibili fosili.

FOTO Un consilier de 28 de ani al lui Burduja, doctorand în securitate națională, a fost numit președinte la compania de stat prin care se vrea salvarea termocentralei Paroșeni CITEȘTE ȘI FOTO Un consilier de 28 de ani al lui Burduja, doctorand în securitate națională, a fost numit președinte la compania de stat prin care se vrea salvarea termocentralei Paroșeni

Ca volum, producția din surse regenerabile nu este suficientă în prezent pentru a compensa scăderea energiei electrice produse din combustibili fosili, care s-a ridicat la 86 TWh, în timp ce sursele regenerabile au crescut în același timp doar cu puțin sub 40 TWh. Energia solară a crescut cu 13% (+13 TWh) pe parcursul semestrului, comparativ cu primele șase luni din 2022, iar energia eoliană cu 4,8% (+10 TWh). Hidroenergia a crescut cu 11% (+15 TWh).

Raportul amintește, de asemenea, că producția de energie nucleară ar trebui să se redreseze după ce a fost afectată la începutul anului 2023 din cauza unei puternice indisponibilități a flotei nucleare franceze, prima din Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie electrică
ue