PREMIERĂ Românii cu panouri solare pe acoperișuri au ajuns să conteze pentru securitatea energetică a României la iarnă. Autoritățile așteaptă de la prosumatori o putere de 1.500 MW

PREMIERĂ Românii cu panouri solare pe acoperișuri au ajuns să conteze pentru securitatea energetică a României la iarnă. Autoritățile așteaptă de la prosumatori o putere de 1.500 MW
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 aug 2023

Românii care și-au instalat panouri solare pe acoperișuri, devenind prosumatori, adică livrând surplusul de producție al instalațiilor lor fotovoltaice în rețelele de distribuție, după satisfacerea prin autoconsum a nevoilor proprii de electricitate, au ajuns să conteze pentru securitatea aprovizionării cu curent electric a țării la iarnă, reiese dintr-un document oficial analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, este pentru prima dată când prosumatorii sunt menționați în draftul de act normativ ce conține măsurile de asigurare a siguranței în aprovizionarea cu energie pe perioada sezonului rece.

GALERIE FOTO Parchet: Clotilde Armand este urmărită penal pentru comiterea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Parchet: Clotilde Armand este urmărită penal pentru comiterea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată

Potrivit documentului cu măsuri de pregătire a sistemului energetic pentru perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024, analizat de Profit.ro, prosumatorii au fost una dintre cauzele reducerii consumului de energie de anul acesta, comparativ cu 2022.

Astfel, sursa citată arată că, la nivelul anului 2023, din cauza prețului ridicat al energiei electrice, a evoluției mai lente a economiei, precum și a producției de energie electrică realizată la nivelul prosumatorilor, prin utilizarea  panourilor fotovoltaice – producție care însă este încă dificil de înregistrat - consumul brut de energie electrică măsurat a înregistrat în prima jumătate a anului 2023 o scădere de peste 8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Euro Sun, proprietarul proiectului minier de la Rovina, obține o finanțare de circa 3 milioane de dolari în schimbul unui procent din veniturile viitoare. În prezent, compania are avizul de mediu suspendat CITEȘTE ȘI Euro Sun, proprietarul proiectului minier de la Rovina, obține o finanțare de circa 3 milioane de dolari în schimbul unui procent din veniturile viitoare. În prezent, compania are avizul de mediu suspendat

La data de 31 mai 2023, puterea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor era de 867 MW. Pe fondul interesului crescut manifestat pentru instalarea de panouri fotovoltaice și a programelor derulate de Administrația Fondului pentru Mediu, pentru iarna 2023 – 2024 s-a estimat punerea în funcțiune a unor capacități având o putere instalată de circa 1.500 MW în astfel de instalații de producere a energiei electrice. Pentru producția aferentă acestora, care se scade din consumul estimat la nivel național, pe perioada de iarnă s-a considerat un grad de încărcare similar cu al centralelor electrice fotovoltaice pentru care există sisteme de măsură″, se menționează în document.

De exemplu, doar pentru luna februarie 2024, într-un scenariu moderat, autoritățile așteaptă de la prosumatori o producție de energie de 50 – 100 GWh. Pentru luna respectivă, estimarea producției totale a instalațiilor fotovoltaice (centrale solare mari + prosumatori) este de 720 GWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori
români panouri solare acoperișuri
putere instalată prosumatori
producție prosumatori
securitate energetică la iarnă