Europa are stocuri record de gaze naturale, dar consumatorii primesc facturi mari în continuare

Europa are stocuri record de gaze naturale, dar consumatorii primesc facturi mari în continuare
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 dec 2023

Temerile privind o penurie de gaze naturale în Europa în timpul iernii nu s-au concretizat, pentru al doilea an consecutiv, dar consumatorii vor continua să plătească prețuri semnificativ mai mari decât erau obișnuiți, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

O situație de criză a fost evitată iarna trecută, în urma eforturilor pentru a găsi noi furnizori, a redeschide vechile depozite și a lansa inițiative de reducere a consumului în unele zone mari consumatoare de energie, deoarece livrările din Rusia au fost oprite în urma invaziei sale în Ucraina în februarie 2022, scrie News.ro.

VIDEO Noua armă a ucrainenilor - Un BMW seria 3 lansează rachete CITEȘTE ȘI VIDEO Noua armă a ucrainenilor - Un BMW seria 3 lansează rachete

Potrivit cercetărilor publicate de Moody’s luna aceasta, UE avea stocuri record de gaze, de aproximativ 97,5% din capacitate, la sfârșitul lunii noiembrie 2023, ceea ce înseamnă atât un risc foarte scăzut de lipsă de energie în această iarnă, cât și o poziție puternică pentru următorul sezon rece, au descoperit analiștii.

”Rezervele de energie îmbunătățite ale Europei care vor fi în această iarnă sunt rezultatul eficacității acțiunilor guvernamentale din partea cererii și ofertei și al economiilor consistente de energie atât de către gospodării, cât și de companii”, se arată în raportul Moody's, invocând rezerve mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2023, o disponibilitate mai mare a centralelor nucleare și hidroelectrice și o iarnă blândă, ca îmbunătățire a situației.

Scăderea consumului a fost ajutată și de stagnarea economică a continentului, se arată în raport.

Moody’s se așteaptă ca stocarea de gaze să fie mai mare decât se anticipa anterior, la 55% la sfârșitul lunii martie 2024.

Dedeman devine producător de electricitate, primind cea mai mare centrală electrică fotovoltaică instalată pe acoperișul unei singure clădiri din România CITEȘTE ȘI Dedeman devine producător de electricitate, primind cea mai mare centrală electrică fotovoltaică instalată pe acoperișul unei singure clădiri din România

Facturile gospodăriilor și companiilor

Cu toate acestea, ”prețurile gazelor vor rămâne ridicate și volatile în Europa”, se arată în raport.

Energia a fost una dintre cele mai puternice forțe de scădere a inflației în ultimele luni, după ce a fost un motor principal al creșterilor prețurilor de consum suferite imediat după invazia Rusiei în Ucraina.

Inflația anuală totală din zona euro a fost de 2,4% în noiembrie, energia înregistrând o dezinflație de 11,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, chiar dacă amploarea creșterii prețurilor s-a moderat în toate celelalte sectoare.

În Regatul Unit, inflația prețului gazelor a scăzut cu 31% până în noiembrie, au arătat cifrele Oficiului pentru Statistică Națională.

Dar această scădere este de la un vârf foarte înalt.

Folosind datele Factset, Moody’s a descoperit că prețurile gazelor europene sunt cu mult peste media lor din 2015-2019 și anticipează că acestea vor rămâne peste acest nivel cel puțin până în 2031.

În 2020 și 2021, prețurile au fost sub medie.

”Tarifele plătite de gospodării și industrii sunt încă foarte mari din punct de vedere istoric. Mișcările acestor prețuri urmează, în general, mișcările de pe piața angro de gaze cu un decalaj de câteva luni, din cauza acoperirii furnizorilor. Așadar, scăderea prețurilor angro la gaze în Europa de anul trecut nu a fost încă resimțită pe deplin.”, a declarat James Waddell, șeful departamentului de gaze europene și GNL global la Energy Aspects, pentru CNBC.

Prețurile cu ridicata sunt, în general, de aproximativ patru ori mai mici decât media din 2022, dar totuși mai mult de două ori faț de nivelul lor istoric, a spus Waddell.

CCE Holding începe construcția primului său parc fotovoltaic din România CITEȘTE ȘI CCE Holding începe construcția primului său parc fotovoltaic din România

”Aceasta înseamnă că există încă presiuni asupra prețurilor asupra gospodăriilor și industriilor și, în cazul acestora din urmă, vedem din ce în ce mai mult interes ca aceste firme să relocalizeze producția în afara Europei.”

El a mai spus că, în ciuda ofertei solide pe termen scurt, rămân îngrijorări cu privire la capacitatea europeană de stocare a gazelor de a se instala pentru anii următori, deoarece ”stocurile pot scădea rapid în caz de vreme rece”.

Acesta poate fi și cazul dacă o creștere a cererii asiatice trage o mulțime de GNL departe de Europa, a spus el.

Moody’s spune că prețurile gazelor vor rămâne volatile în primul rând din cauza ”riscurilor geopolitice crescute, care reflectă vulnerabilitatea lor intrinsecă la întreruperile aprovizionării”.

Agenția invocă diverse riscuri pentru perspectiva pieței sale de gaze, inclusiv o reducere suplimentară a aprovizionării prin conductele rusești și episoade de întrerupere a aprovizionării, așa cum s-a observat în grevele de la instalațiile de GNL din Australia de la începutul acestui an.

O volatilitate suplimentară a apărut în urma războiului Israel-Hamas, care a ridicat primele de risc și a condus la creșterea prețurilor gazelor la vedere, în ciuda distanței relative a Europei față de conflict, spun cercetătorii.

Potrivit Moody’s, ”în scenariul negativ improbabil în care conflictul ar putea escalada în regiunea mai largă cu implicarea directă a Iranului, prețurile gazelor europene ar putea crește la niveluri similare observate după invazia Rusiei în Ucraina. Acest scenariu ar afecta activitatea economică și ar adăuga provocări suplimentare pentru sectoarele consumatoare de energie.”

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
europa