Nuclearelectrica împrumută 145 milioane euro de la BEI pentru prima instalație de detritiere din Europa la CNE Cernavodă

Nuclearelectrica împrumută 145 milioane euro de la BEI pentru prima instalație de detritiere din Europa la CNE Cernavodă

Imagine din procesul de retehnologizare a unității 2 a centralei nucleare Candu canadiene Darlington. Sursă foto: https://www.aecon.com/

Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2023

Nuclearelectrica și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un acord de împrumut în valoare de 145 de milioane de euro pentru a sprijini finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă). 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

 CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire și din moderatorul (apa grea) reactorului, ceea ce va conduce la o protecție sporită a mediului, publicului si a sănătății și securitatii ocupaționale a angajaților, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica și ale Europei.

Proiectul este prezentat ca urrmând să crească securitatea radiologica a centralei electrice, să reducă și mai mult volumul deșeurilor radioactive, acordând prioritate sănătății angajaților și permițând reutilizarea agentului de răcire și a moderatorului (apa grea), după îndepărtarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreținerea regulată, retehnologizarea și, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai ușor, sigur și eficient.

TABELE Ajutorul de stat de 350 milioane lei pentru supraviețuirea energiei pe huilă din Valea Jiului va fi tăiat prin prelungire cu 3 luni. Primii bani, din Fondul de rezervă CITEȘTE ȘI TABELE Ajutorul de stat de 350 milioane lei pentru supraviețuirea energiei pe huilă din Valea Jiului va fi tăiat prin prelungire cu 3 luni. Primii bani, din Fondul de rezervă

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, intenționează să actualizeze studiul de fezabilitate al proiectului de retehnologizare și prelungire a duratei de viață a unității 1 a centralei, a cărui variantă inițială a fost elaborată în urmă cu aproape 3 ani, în 2021, estimând costurile retehnologizării la aproape 2 miliarde de euro, relevă date analizate de Profit.ro.

Planul prevede că reactorul 1, cu putere instalată de peste 700 MW, va fi oprit în perioada decembrie 2026 – octombrie 2029, pentru efectuarea lucrărilor de retubare. Decizia finală de investiție a fost luată de companie în februarie 2022.

ULTIMA ORĂ Sindicatele Dacia au obținut o majorare a salariului de 4 ori mai mare decât a propus compania CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Sindicatele Dacia au obținut o majorare a salariului de 4 ori mai mare decât a propus compania

″(…) este necesară și oportună contractarea serviciilor de actualizare a Studiului de Fezabilitate pentru Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a CNE Cernavodă, prin raportare la unele modificări ale obiectului Studiului de Fezabilitate (suplimentare cu activități noi și renunțare la unele activități incluse în SF versiunea 1). Se va lua în considerare evoluția crescătoare a prețurilor la nivel mondial, pe durata de timp de la aprobarea deciziei de investiție și până în prezent, precum și cursul de schimb valutar″, se arată într-un document.

La updatarea studiului vor fi luate în considerare situația actuală a SNN din punct de vedere financiar și operational, prognoza cantităților de energie produsp de SNN, în contextul celei mai recente planificări a viitoarelor opriri planificate de central, evoluția prețului de vânzare a energiei electrice până în prezent și pe durata analizată, costurile de producție ținând cont de evoluția pieței și actualizarea cheltuielilor asociate bugetului executat până la 31.12.2023.

VIDEO Simulare oficială - Cum se va circula pe tronsonul din Autostrada Transilvania care va fi deschis astăzi CITEȘTE ȘI VIDEO Simulare oficială - Cum se va circula pe tronsonul din Autostrada Transilvania care va fi deschis astăzi

″Actualizarea cheltuielilor va lua în considerare bugetul angajat la momentul actual prin contractele aflate în derulare, precum și valorile estimate pentru contractele aflate în atribuire″, se menționează în document.

La finalul lunii trecute, SNN, împreună cu Candu Energy, o companie AtkinsRéalis, și Canadian Commercial Corporation, corporație federală de stat, au semnat la Paris contractul în valoare de 525 milioane euro (781 milioane dolari canadieni) pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă.

viewscnt
Afla mai multe despre
retehnologizare unitate 1 cernavodă
retehnologizare reactor 1 centrala cernavodă
retubare cernavodă
consultanți nuclearelectrica