EXCLUSIV FOTO Cine sunt și ce planuri au americanii care au semnat cu statul român pentru ″înverzirea″ Paroșeniului. Faliment cu firma care a preluat în 2010 ce mai rămăsese din Foresta Nehoiu în urma lui Omar Hayssam

EXCLUSIV FOTO Cine sunt și ce planuri au americanii care au semnat cu statul român pentru ″înverzirea″ Paroșeniului. Faliment cu firma care a preluat în 2010 ce mai rămăsese din Foresta Nehoiu în urma lui Omar Hayssam
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 dec 2023

Reprezentanții companiei American Bio-Carbon Delaware LLC (ABD) din SUA, cu care Ministerul Energiei și societatea de stat Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ) au încheiat un memorandum de înțelegere în baza căruia termocentrala pe huilă Paroșeni ar urma să fie alimentată în viitor cu ″biocarburant″ produs local de americani din ″biomasă sustenabilă românească″ agricolă, au declarat pentru Profit.ro că au în plan construirea în România a 12 până la 14 fabrici de biocarburant, dintre care una de dimensiuni mari chiar lângă termocentrala de la Paroșeni, printr-o investiție totală estimată la 400 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

″Materia primă pentru biocarburant va consta în principal din biomasă rezultată din reziduuri agricole provenite din sectorul românesc de profil. Există potențial pentru încheierea în viitor a unui acord de vânzare de biocarburant cu Complexul Energetic Valea Jiului, însă deocamdată nu au fost negociate detalii legate de cantități, formule de preț și condiții de livrare″, au precizat cei de la ABD.

ULTIMA ORĂ Florin Cîțu, urmărit penal în dosarul achiziției de vaccinuri în pandemie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Florin Cîțu, urmărit penal în dosarul achiziției de vaccinuri în pandemie

Americanii au afirmat că vor să finalizeze și să pună în funcțiune prima lor fabrică românească de biocarburant în trimestrul III al anului viitor și că sunt în termen cu tot ceea ce înseamnă procedurile de autorizare și de achiziție pentru proiect, dispunând și de finanțarea necesară.

Aceștia au mai spus că firma americană nu vizează niciun fel de formă de ajutor de stat, național sau european, pentru proiectele sale din România și că banii necesari vor proveni în mod preponderent de la investitori din Statele Unite.

Pentru a putea funcționa cu peleți din biocarburant, termocentrala Paroșeni, alimentată în prezent cu huilă, va trebui să treacă printr-un proces de reconversie tehnologică.

Apple trece din nou de pragul de 3.000 de miliarde capitalizare de piață CITEȘTE ȘI Apple trece din nou de pragul de 3.000 de miliarde capitalizare de piață

Planurile de investiții ale ABD sunt calibrate și focusate pe construirea și operarea de fabrici de biocarburant în întreaga Românie. În același timp, intenția noastră este să investim și să oferim Complexului Energetic Valea Jiului know-how și transfer de tehnologie care să sprijine Complexul în atingerea obiectivului dorit al proiectului, producția de energie verde. Scopul ultim este înlocuirea treptată, în anii următori, a cărbunelui, combustibil fosil, cu biocarburantul nostru neutru din punct de vedere CO2, transformând astfel CEVJ într-un producător de electricitate 100% regenerabilă″, au declarat reprezentanții ABD.

American Bio-Carbon Delaware LLC a fost înregistrată în Statele Unite în iulie anul trecut, potrivit instituției statale Delaware Division of Corporations, omoloaga Registrului Comerțului din România. După 2 luni, în septembrie 2022, și-a înființat o subsidiară în România, pe care o controlează integral - AAR Biocarbons SRL - cu obiect principal de activitate ″Fabricarea altor produse din lemn″, conform termene.ro.

FOTO Simona Halep - prezentată că s-a mutat definitiv în altă țară, pe alt continent CITEȘTE ȘI FOTO Simona Halep - prezentată că s-a mutat definitiv în altă țară, pe alt continent

Acționariatul American Bio-Carbon Delaware LLC nu este cunoscut public, iar legislația statului Delaware, considerat a fi un adevărat ″paradis″ corporativ american, permite înființarea de astfel de societăți cu răspundere limitată fără ca numele deținătorilor să fie trecute în actele oficiale de înregistrare depuse la autoritățile statului, fiind dezvăluite doar așa-numiților agenți autorizați, după cum au explicat pentru Profit.ro funcționari ai Delaware Division of Corporations. 

Informația (privind acționarii și beneficiarii reali ai ABD – n.r.) este confidențială în acest moment. Totuși, vă putem transmite că domnul Robert Farrell (cetățean american) este un investitor major în ABD, prin intermediul unui fond de familie (family trust) din SUA.

ABD este angajată în prezent în negocieri cu investitori instituționali din SUA și Europa″, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții ABD.

Tranzacție - Unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii contabile cumpără Contexpert CITEȘTE ȘI Tranzacție - Unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii contabile cumpără Contexpert

Subsidiara românească a ABD, AAR Biocarbons SRL, își are sediul social la aceeași adresă din Capitală cu cel al AGI Capital Investment SRL, compania care a cumpărat la licitație de la stat, în urmă cu peste 13 ani, în octombrie 2010, o parte din ce mai rămăsese din fosta mare fabrică de cherestea Foresta Nehoiu. De asemenea, cele 2 societăți împart în acte punctul de lucru de la Nehoiu unde operează AGI Capital Investment SRL.

Întreprinderea de fabricare de cherestea, cu mai multe mii de angajați la momentul Revoluției din decembrie 1989, fusese privatizată în anul 2000, fiind preluată atunci de la stat de către omul de afaceri sirian Omar Hayssam, după care a intrat în faliment în 2005. Hayssam a fost acuzat de fraudarea și devalizarea societății, fiind condamnat definitiv în 2010 la 3 ani de închisoare cu executare în acest dosar.

DOCUMENT Măsuri avansate contra accidente auto - Amenzi aspre pentru cei care consumă alcool sau droguri la volan, sistem automat de camere video (fixe si mobile), inclusiv în zonele urbane, nou sistem de obținere a permisului auto CITEȘTE ȘI DOCUMENT Măsuri avansate contra accidente auto - Amenzi aspre pentru cei care consumă alcool sau droguri la volan, sistem automat de camere video (fixe si mobile), inclusiv în zonele urbane, nou sistem de obținere a permisului auto

Compania care a cumpărat active ale Foresta Nehoiu în 2010, AGI Capital Investment SRL, este la rândul ei în insolvență de 7 ani, din 2016. Asociații ei sunt offshore-ul cipriot Wastix Management Limited, cu proprietari necunoscuți, și Robert Farrell, fiecare cu câte 50% din capital, conform termene.ro. Farrell a participat la finanțarea achiziției din 2010 a activelor Foresta Nehoiu printr-un împrumut de circa 763.000 dolari acordat AGI Capital Investment SRL, convertit ulterior în părți sociale la companie. Irvin Ray Dyer III este administratorul special al firmei și totodată mandatar al acționarului Wastix Management Limited.

Cei doi americani au reprezentat acum American Bio-Carbon Delaware LLC la semnarea la București a memorandumului de înțelegere cu Ministerul Energiei și Complexul Energetic Valea Jiului, la care a participat și adjunctul șefului de misiune al Ambasadei SUA la București, Michael Dickerson. Ulterior, au vizitat termocentrala Paroșeni.

Dyer este CEO al American Bio-Carbon Delaware LLC, iar Farrell – președinte al Consiliului de Administrație.

Jurnaliștii de la The Washington Post, deținut de Jeff Bezos, în grevă CITEȘTE ȘI Jurnaliștii de la The Washington Post, deținut de Jeff Bezos, în grevă

″Urmează începerea testelor de ardere, a peleților, la termocentrala Paroșeni″, a declarat, după vizita de la Paroșeni, Cristian Roșu, membru în Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Valea Jiului.

Memorandumul dintre ABD, Ministerul Energiei și CEVJ a fost încheiat pe 27 noiembrie. Cu mai puțin de o săptămână înainte, pe 21 noiembrie, instanța de judecată a dispus intrarea în faliment a AGI Capital Investment SRL.

Nokia pierde un contract major în favoarea Ericsson. Acțiunile se prăbușesc la minimul ultimilor 3 ani CITEȘTE ȘI Nokia pierde un contract major în favoarea Ericsson. Acțiunile se prăbușesc la minimul ultimilor 3 ani

Falimentul fusese solicitat de către compania de soluții de ambalare industrială Neal Brothers SRL din Craiova, controlată de omul de afaceri britanic David Neal, pentru o datorie curentă restantă modică, de circa 81.000 lei. Decizia de intrare în faliment nu este definitivă, iar AGI Capital Investment SRL a atacat-o deja cu apel. De altfel, americanii au arătat la tribunal că, până la pronunțarea deciziei, au achitat cea mai mare parte din creanță.

″ABD este în curs de achiziție a instalațiilor de producție și a altor active legate de acestea de la AGI Capital Investment SRL, vânzarea fiind programată să fie finalizată în T1 2024″, a precizat American Bio-Carbon Delaware LLC, adăugând că situația AGI Capital Investment SRL nu va impieta în niciun fel asupra implementării celor convenite prin memorandumul de înțelegere cu statul român, întrucât firma intrată de curând în faliment nu va avea nicio legătură cu aceste activități.

ULTIMA ORĂ Românii, obligați de Guvern să achite costul noilor buletine electronice. O singură categorie nu va plăti. Autoritățile nu știu când vor fi emise în toată țara CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Românii, obligați de Guvern să achite costul noilor buletine electronice. O singură categorie nu va plăti. Autoritățile nu știu când vor fi emise în toată țara

După ce a preluat Foresta Nehoiu în 2010, AGI Capital Investment SRL a demarat instalarea și punerea în funcțiune, pe amplasamentul cumpărat, a două linii de producție de peleți din materie lemnoasă. Investiția totală, care a inclus și modernizarea instalațiilor existente, precum și refacerea liniei interne de cale ferată de lângă gara Nehoiașu, pentru facilitarea exporturilor, s-a ridicat la aproape 14 milioane euro, se arată în planul de reorganizare al firmei.

Compania a beneficiat și de ajutor de stat, de 3 milioane lei, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Finanțări și garanții au fost atrase de la Piraeus Leasing, Danske Bank și agenția de credit de export a Danemarcei, conform Registrului Național de Publicitate Mobiliară (RNPM).

Sindicatul actorilor de la Hollywood votează pentru ratificarea unui contract istoric. Saga de luni de zile de la Hollywood ia sfârșit. Acordul, valabil până în iunie 2026 CITEȘTE ȘI Sindicatul actorilor de la Hollywood votează pentru ratificarea unui contract istoric. Saga de luni de zile de la Hollywood ia sfârșit. Acordul, valabil până în iunie 2026

După finalizarea investiției, AGI Capital Investment SRL a încheiat un contract pe 4 ani, de vânzare a 70.000 de tone de peleți anual, cu operatorul celei mai mari centrale de producție de energie din Marea Britanie, Drax Power Station, cu putere instalată totală de aproape 4.000 MW, din care 2.600 MW pe biomasă. Livrările către britanici au început în octombrie 2012, se menționează în același document.

Potrivit sursei citate, în iunie 2013, la unul dintre echipamentele aflate în curs de instalare la fabrica de la Nehoiu, un uscător cu tambur rotativ, a izbucnit un incendiu soldat cu daună totală. AGI Capital Investment SRL încheiase cu circa 2 luni înainte, cu societatea de profil Gothaer, o poliță de asigurare a construcțiilor și instalațiilor fabricii, în valoare de 11,5 milioane euro.

O dronă dezvoltată în secret de SUA, propusă și României: Nu am avut permisiunea să vorbim despre aceste aeronave decât până de curând CITEȘTE ȘI O dronă dezvoltată în secret de SUA, propusă și României: Nu am avut permisiunea să vorbim despre aceste aeronave decât până de curând

Asigurătorul a refuzat plata despăgubirii, evaluată la 1,85 milioane euro, astfel că AGI Capital Investment SRL nu a reușit să înlocuiască la timp echipamentul, pentru a-și onora contractul cu Drax. În consecință, britanicii au reziliat contractul de achiziție de peleți. Conform administratorului judiciar, acesta a fost principalul motiv pentru care compania a intrat ulterior oficial în insolvență, la cererea proprie, în octombrie 2016. Cu toate acestea, activitatea de producție de peleți a continuat.

După mai multe procese, în 2019, AGI Capital Investment SRL și Gothaer au încheiat o tranzacție pentru stingerea amiabilă a litigiilor, prin care asigurătorul se angaja să le plătească proprietarilor fabricii de la Nehoiu peste 17 milioane lei. Pierderile provocate de executarea tranzacției au reprezentat unul dintre motivele pentru care cei de la Gothaer au decis să se retragă de pe piața românească, asigurătorul fiind preluat de Allianz Țiriac.

Fost vicepreședinte ANAF scapă de o condamnare de 13 ani închisoare prin prescrierea faptelor. Trebuie însă să plătească milioane de euro CITEȘTE ȘI Fost vicepreședinte ANAF scapă de o condamnare de 13 ani închisoare prin prescrierea faptelor. Trebuie însă să plătească milioane de euro

AGI Capital Investment SRL are plan de reorganizare încă din 2017, în care figurau creanțe acceptate în sumă totală de peste 52 milioane lei. Planul a fost ulterior modificat în 2020, prin prelungirea sa cu 12 luni, din cauza crizei economice determinate de pandemia COVID-19. Pe parcursul executării planului, toate datoriile de dinainte de intrarea în insolvență au fost stinse, rămânând de achitat doar creanțe curente.

La data aprobării planului inițial de reorganizare, în 2017, AGI Capital Investment SRL avea în derulare un contract de vânzare a 1.000 de tone de peleți pe lună, cu minimum 150 euro/tonă, încheiat cu Real Eurotrans SRL din Buzău, precum și 4 contracte de dare în arendă a unor terenuri agricole.

La acel moment, valoarea totală a patrimoniului companiei (compus din teren intravilan de 13 hectare în Nehoiu, terenuri agricole, construcții, echipamentele de producție de peleți, autoturisme și alte mijloace fixe) a fost evaluată la circa 3,88 milioane euro, din care 1,66 milioane euro terenurile, 1,089 milioane euro construcțiile și 628.121 euro instalația de fabricare a peleților. Planul de reorganizare a inclus vânzarea unora dintre terenuri.

CEO-ul Wells Fargo și-a anunțat investitorii: Cheltuielile de concedieri vor fi mai mari CITEȘTE ȘI CEO-ul Wells Fargo și-a anunțat investitorii: Cheltuielile de concedieri vor fi mai mari

2017 a fost, de altfel, și ultimul an în care compania și-a depus situațiile financiare la Ministerul Finanțelor Publice, raportând profit net de aproape 580.000 lei, venituri totale de 3,76 milioane lei (din care cifră de afaceri de 467.000 lei), active de peste 34 milioane lei, capitaluri totale de 10 milioane lei, datorii de peste 27 milioane lei și un număr mediu de 19 angajați.

Irvin Ray Dyer III, administratorul special al AGI Capital Investment SRL, totodată CEO al American Bio-Carbon Delaware LLC, face afaceri în România de peste 20 de ani, având statut de rezident permanent. El a deținut încă din anii ’90 o companie de servicii medicale, Sanotech Group, intrată ulterior în faliment și radiată în 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic valea jiului
termocentrala paroșeni
american bio-carbon delaware llc
foresta nehoiu
omar hayssam
irvin ray dyer iii