EXCLUSIV Milionarul britanic Dinesh Dhamija pregătește investiții mari în România: Potențial enorm, dar este nevoie de atenție, se schimbă regulile

EXCLUSIV Milionarul britanic Dinesh Dhamija pregătește investiții mari în România: Potențial enorm, dar este nevoie de atenție, se schimbă regulile
scris 19 aug 2024

Omul de afaceri britanic de origine indiană Dinesh Dhamija, parlamentar european până la ieșirea Marii Britanii din UE, pregătește două proiecte mari în domeniul energiei solare, în Giurgiu, analizează o a treia investiție în același domeniu pe terenuri pe care le deține deja în județul Prahova și nu exclude revenirea pe piața imobiliară.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Despre primul proiect, parcul fotovoltaic Bucșani, din județul Giurgiu, aflat în prezent în etapa “Ready to Build” pentru 222 MW AC sau 256 MW DC, Profit.ro a scris în mai multe rânduri, pentru prima dată în 2022.

Urmărește-ne și pe Google News

“Am obținut o finanțare nerambursabilă de 15 milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru a susține această fază. Acești bani vor fi plătiți doar după finalizarea cu succes a proiectului. Construcția și implementarea sunt în grafic și anticipăm că această primă etapă va fi finalizată complet până în decembrie 2026”, spune acum Dhamija pentru Profit.ro.

Proiectul, derulat prin intermediul Copper Beech Urban Development, din grupul Copper Beech, include și o a doua etapă, care va crește semnificativ capacitatea parcului și va duce investiția la o valoare cumulată totală de circa 200 de milioane de euro.

Carrefour lansează eSIM-uri pentru călătorii CITEȘTE ȘI Carrefour lansează eSIM-uri pentru călătorii

Dezvoltatorul plănuiește să participe la licitația pentru Contractele pentru Diferență programată pentru septembrie, pas esențial în asigurarea acordurilor financiare necesare.

Planurile antreprenorului britanic pentru România vizează să atingă o capacitate instalată de până la 1 GW, până în 2030: pe lângă parcul Bucșani, Copper Beech va începe un alt proiect semnificativ în Giurgiu, care va adăuga 350 MW de capacitate, și deține terenuri în Prahova, pe care le evaluează pentru o posibilă utilizare într-un al treilea proiect.

“România prezintă un peisaj deosebit de promițător pentru investițiile în energie regenerabilă, în special în sectorul solar. Comparativ cu alte țări din regiune, România oferă un mix favorabil de sprijin legislativ, acces la mecanismele de finanțare ale Uniunii Europene și cerere internă în creștere pentru energie curată. Vedem un potențial enorm de creștere în acest sector, alimentat atât de inițiativele guvernamentale, cât și de angajamentul din ce în ce mai mare al sectorului privat față de sustenabilitate.

Totuși, trebuie să fim atenți: Ministerul Energiei schimbă uneori parametri/regulile. Cu siguranță, nu dorim o repetare a ceea ce s-a întâmplat cu „certificatele verzi” în 2012”, detaliază antreprenorul.

LISTA Companiile aeriene, printre care și TAROM, încep să suspende zborurile spre Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI LISTA Companiile aeriene, printre care și TAROM, încep să suspende zborurile spre Orientul Mijlociu

La acel moment a fost redus numărul certificatelor verzi acordate pentru producerea de energie în centrale eoliene, fotovoltaice și în microhidrocentrale. 

Investitorul britanic este prezent în România din 2007, prin intermediul Copper Beech Group, din care a făcut parte și dezvoltatorul imobiliar Copper Beech Capital, intrat în faliment în 2010. Copper Beech Capital anunța, la momentul intrării pe piața românească, investiții programate de 2,5 miliarde de euro pe cinci ani, în construcția a aproximativ 17.000 de locuințe în București și împrejurimi, proiecte pentru care achiziționase 600 hectare de teren.

Dezvoltatorul a solicitat însă intrarea în insolvență în 2009, din cauza datoriilor acumulate, după mai puțin de doi ani de activitate și o investiție în complexul rezidențial Blue Tower (actualmente Poseidon Residence) din București. Copper Beech Capital a fost declarată în faliment în 2010, proiectul imobiliar - finalizat în proporție de aproximativ 70% - trecând ulterior în portofoliul diviziei de real estate a Alpha Bank.

Investiția în Blue Tower s-a ridicat la 30 milioane de euro, 14 milioane de euro din sumă reprezentând o finanțare acordată de Alpha Bank.

Dinesh Dhamija spune acum că Blue Tower a fost nevoit să intre în lichidare, în 2009, deoarece băncile au încetat finanțarea clădirii din cauza crizei financiare globale, astfel că dezvoltatorul imobiliar a pierdut 6,5 milioane de euro.

FOTO Rețeaua de magazine Diana se extinde CITEȘTE ȘI FOTO Rețeaua de magazine Diana se extinde

“Deși ne concentrăm în principal pe energia regenerabilă, suntem deschiși și la explorarea oportunităților din alte sectoare care se aliniază cu obiectivele noastre strategice mai largi. Piața imobiliară este în atenția noastră și continuăm să monitorizăm piața pentru investiții potențiale care oferă randamente puternice și sinergii cu portofoliul nostru existent”, mai spune omul de afaceri.

Dhamija are o avere estimată la 140 de milioane de lire sterline, potrivit clasamentului Asian Rich List, ce include cei mai bogați 101 de asiatici stabiliți în Regatul Unit. În vârstă de 73 de ani, Dhamija și-a construit mare parte din avere din vânzarea, în 2005, a participației deținute la agenția online de turism Ebookers, pe care a fondat-o.

Dinesh Dhamija a fost ales în Parlamentul European în alegerile din 2019 pentru regiunea Londrei și a ocupat această funcție până la retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
dinesh dhamija
investiții
energie eoliana