EXCLUSIV VIDEO Tranzacție: Unul din cele mai mari parcuri fotovoltaice din România "se mută" în Hong Kong, împovărat de pierderi și datorii

EXCLUSIV VIDEO Tranzacție: Unul din cele mai mari parcuri fotovoltaice din România "se mută" în Hong Kong, împovărat de pierderi și datorii

Parcul fotovoltaic de la Ucea de Sus, județul Brașov. Sursă foto: Hareon Solar Technology

scris 18 nov 2019

Producătorul chinez de panouri, module și celule fotovoltaice Hareon Solar Technology, confruntat cu mari probleme financiare, care au dus în vară și la delistarea acțiunilor sale de la Bursa din Shanghai, își cedează participația de peste 95% din capitalul firmei românești prin intermediul căreia a dezvoltat și operează unul dintre cele mai mari parcuri solare din Româna. Participația va fi preluată de subsidiara din Hong Kong a unui alte companii din China, Jiangsu Sunshine Group, care a garantat creditele contractate de Hareon de la cea mai mare bancă chineză de stat pentru a-și finanța investițiile, inclusiv pe cea din România.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ambele companii se leagă de numele magnatului chinez Lu Keping, care în anii anteriori a figurat de mai multe ori în topul Forbes al celor mai bogați oameni din China și care conduce Jiangsu Sunshine Group din 1993. Grupul are activități în mai multe sectoare industriale, inclusiv cel energetic, dar este notoriu în primul rând pentru operațiunile sale din industria textilă.

În 2012, Lu Keping s-a clasat pe locul 195 în topul chinez al Forbes, cu o avere estimată la 745 milioane dolari și compusă în principal din participațiile deținute la Jiangsu Sunshine Group și Hareon Solar Technology. În 2015, însă, presa a scris că Lu Keping și-ar fi vândut acțiunile deținute la Hareon Solar Technology, averea sa urcând la 910 milioane dolari. Atât din cauza barierei lingvistice, dar și a opacității ca atare a pieței de capital din China, structura din momentul de față a acționariatelor celor două companii este neclară. Circulă și informații potrivit cărora Lu Keping ar fi fost sancționat recent de către instituția de supraveghere a burselor din China pentru insider trading

eMAG a plătit aproape 1 milion de euro pentru jumătate din aplicația de food delivery EuCeMananc CITEȘTE ȘI eMAG a plătit aproape 1 milion de euro pentru jumătate din aplicația de food delivery EuCeMananc

În orice caz, în 2014, în România a fost pus în funcțiune parcul fotovoltaic de la Ucea de Sus din județul Brașov, unul dintre cele mai mari din țară, cu putere instalată de 55 MW, dezvoltat pe o suprafață de 122 hectare. Planurile inițiale prevedeau majorarea capacității la 82 MW, însă au fost întrerupte de schimbarea legislației locale a sprijinului de stat pentru producția de energie regenerabilă, prin reducerea semnificativă a subvențiilor pe bază de certificate verzi impuse pe facturile consumatorilor de curent.

Proiectul a fost dezvoltat de firma Green Vision Seven SRL, deținută în proporție de 95,5% de către chinezii de la Hareon Solar Technology, prin intermediul unui vehicul juridic controlat de o subsidiară înregistrată în Elveția. Restul părților sociale se află în posesia antreprenorului german de origine română Jurgen Andreas Faff, născut la Mediaș, care este și principalul administrator al firmei, fiind implicat și în alte proiecte fotovoltaice românești.

Investiția de la Ucea de Sus, ca și altele ale Hareon, a fost dezvoltată cu bani proveniți din credite contractate de compania-mamă a subsidiarei elvețiene de la gigantul bancar controlat de statul chinez China Development Bank Corporation. Împrumuturile au fost garantate de către Jiangsu Sunshine Group.

Tranzacție surpriză: Firma americană de investiții TRG, nou proprietar al Animax, intră în rețeaua de centre de radioterapie Amethyst și își asigură controlul alături de fondatori CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Firma americană de investiții TRG, nou proprietar al Animax, intră în rețeaua de centre de radioterapie Amethyst și își asigură controlul alături de fondatori

Potrivit documentelor oficiale văzute de Profit.ro, în decembrie anul trecut, Sunshine și Hareon au încheiat un contract ce prevede, printre altele, preluarea de către Sunshine a datoriilor Hareon față de China Development Bank Corporation, o subsidiară din Hong Kong a Sunshine urmând să primească în schimb participația de 95,5% din capitalul Green Vision Seven SRL, dezvoltatorul și operatorul parcului solar de la Ucea de Sus. Luna trecută, tranzacția a fost parafată oficial și pe plan local. Părțile sociale ale Green Vision Seven SRL vor fi preluate de către Hong Kong Kimmy Co Limited, subsidiară a Jiangsu Sunshine Group. Nu se cunoaște valoarea la care vor fi preluate respectivele părți sociale.

Pentru proiectul de la Ucea de Sus, ce prevedea inițial o putere instalată totală a centralei solare de 82 MW, Hareon a contractat în 2013, de la China Development Bank Corporation, credite în sumă totală de 83 milioane euro. Banca chineză de stat a mai finanțat și alte proiecte românești de producție de energie regenerabilă, cum ar fi parcurile eoliene din Dobrogea ale Monsson Group, controlat de omul de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark.

Înțelegerea cu Sunshine a survenit atât pe fondul problemelor financiare ale Hareon Solar Technology, care au obligat compania chineză să își restructureze operațiunile și datoriile, dar și după ce firma locală Green Vision Seven SRL a cumulat, în cei 5 ani întregi de funcționare a parcului fotovoltaic de la Ucea de Sus, pierderi totale de peste 171 milioane lei. Cauza pierderilor a fost restrângerea masivă a subvențiilor pe bază de certificate verzi, precum și alte modificări legislative în domeniu, care au dat peste cap planul inițial de afaceri al firmei.

Nou jucător: Furnizorul portughez de soluții pentru managementul documentelor EAD intră în România CITEȘTE ȘI Nou jucător: Furnizorul portughez de soluții pentru managementul documentelor EAD intră în România

Anul trecut, Green Vision SRL a avut pierderi de peste 32 milioane lei, la un rulaj de circa 45 milioane lei.

Din 2013, autoritățile de la București au început să taie semnificativ din subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi adăugate pe facturile de curent electric ale tuturor consumatorilor de energie electrică din România, pentru a ține sub control prețul final plătit de clienți. De asemenea, a fost plafonată acreditarea capacităților de producție de energie regenerabilă noi pentru accesul la schema de sprijin pe bază de certificate verzi. 

Reducerea subvențiilor, cele mai generoase din Europa la debutul schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, a continuat și în anii următori și a făcut chiar ca statul să fie dat în judecată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington. Generozitatea subvențiilor a redus o perioadă prețul energiei pe piețele angro, dar l-a majorat la consumatorii finali.

Google își deschide anul viitor primul centru de cercetare din România în cel mai înalt turn de birouri din centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI Google își deschide anul viitor primul centru de cercetare din România în cel mai înalt turn de birouri din centrul Bucureștiului

Situația s-a schimbat în 2017 și mai ales anul trecut, în urma modificării legislației certificatelor verzi, care a rezolvat în bună măsură problema excesului de astfel de instrumente din piață. Mai mult, după cum a relatat Profit.ro, Guvernul își pune problema majorării țintei de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile în consumul de electricitate al României, după ce i s-a recomandat de către Comisia Europeană să fie "mai ambițios" în această privință, și a comandat în acest scop un studiu "de evaluare a potențialului tehnico-economic al resurselor regenerabile în România, în vederea actualizării și îndeplinirii țintelor de energie din surse regenerabile în 2030, în condiții de eficiență tehnico-economică".

Acest lucru ar crea premisele luării de măsuri legislative favorabile producției de energie verde, de natură să stimuleze investițiile în acest sector. De asemenea, se lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru producătorii de energie cu emisii reduse de carbon, dat fiind că actualele subvenții pe bază de certificate verzi pentru energia regenerabilă ar urma să se acorde până în anul 2032.

În plus, Green Vision Seven SRL mai are de primit certificate verzi pentru producția de energie solară de la Ucea de Sus până în 2028 inclusiv, când îi expiră acreditarea pentru sistemul de sprijin, adică 8 ani. Subvenția pentru fotovoltaice este cea mai generoasă, fiind de 4 unități pe MW produs și introdus în rețea. 

Autorizația de construcție pentru o nouă fabrică Bosch în Simeria a expirat, grupul nu a început o investiție lăsată mult timp în așteptare CITEȘTE ȘI Autorizația de construcție pentru o nouă fabrică Bosch în Simeria a expirat, grupul nu a început o investiție lăsată mult timp în așteptare

Acțiunile Hareon Solar Technology au fost delistate de la Bursa din Shanghai în iulie anul acesta, după ce compania chineză a raportat pierderi timp de 7 ani consecutivi, în sumă cumulată totală de peste 1 miliard de dolari. Înainte de delistare, acțiunile Hareon erau cele mai ieftine de pe platforma de tranzacționare, cu un preț de sub 3 cenți americani/unitate.

Problemele financiare ale Hareon au fost generate de supradezvoltarea companiei, finanțată prin credite avantajoase de la bănci chineze de stat și de alte subvenții guvernamentale, dar și de impunerea de către Comisia Europeană a unor tarife antidumping de până la 65% pe importurile europene de echipamente fotovoltaice chinezești. Prin subsidiara sa elvețiană, Hareon mai este implicată în proiecte de producție de energie fotovoltaică în Albania, Bulgaria, Macedonia, Turcia, Kazahstan, Maroc, Egipt, Iordania și Emiratele Arabe Unite.

În ianuarie 2019, principala subsidiară de producție a companiei, Jiangyin Xinhui Solar Energy, a fost obligată să intre în faliment de către creditori, din cauza problemelor grave de lichiditate.

viewscnt
Afla mai multe despre
cel mai mare parc fotovoltaic din romania
parc fotovoltaic ucea de sus
hareon solar technology
green vision seven srl
subventii energie regenerabila
certificate verzi factura energie