Exxon a adoptat decizia finală de investiție în dezvoltarea unui zăcământ de gaze offshore din Australia. Decizia pentru Neptun Deep este amânată pentru anul viitor

Exxon a adoptat decizia finală de investiție în dezvoltarea unui zăcământ de gaze offshore din Australia. Decizia pentru Neptun Deep este amânată pentru anul viitor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 dec 2018

ExxonMobil a adoptat decizia finală de investiție în dezvoltarea zăcământului de gaze offshore West Barracouta din Australia, în scopul de a furniza gaze suplimentare piața internă australiană. Deși ar fi trebuit să adopte o decizie similară până la finalul anului și în cazul Neptun Deep, compania americană a amânat procesul ca urmare a adoptării cu întârziere de către Parlament a Legii offshore. Aceasta majorează considerabil fiscalitatea în domeniu și impune restricții de export, date ce modifică substanțial business planul din Marea Neagră al companiei americane, care trebuie să-și refacă toate calculele de profitabilitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Interesant este că Exxon nu a reacționat public în urma adoptării Legii offshore, chiar dacă are calitatea de operator al Neptun Deep, amânarea adoptării deciziei finale de investiții fiind anunțată de Rainer Seele, CEO-ul OMV, principalul acționar al partenerului Exxon în proiect, OMV Petrom.

Zăcământul West Barracouta face parte din Bazinul Gippsland, o zonă bogată în petrol și gaze, care este operat de filiala locală a Exxon Mobil, Esso Australia Pty, în parteneriat cu cea mai mare companie minieră la nivel global, BHP Billiton. Ambele companii au câte o participație de 50% la proiect, similar cu situația din Neptun Deep, unde Exxon este operator, însă deține doar jumătate din proiect, cealaltă jumătate fiind a OMV Petrom.

Potrivit Reuters, BHP a anunțat că va investi aproximativ 200 de milioane de dolari australieni (145 de milioane de dolari americani) în dezvoltarea noului zăcământ.

FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de \ CITEȘTE ȘI FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de "Elefantul Arab" vândut șeicilor din Kuweit. Ce se va întâmpla cu firmele din energie - anunț la Profit Energy.forum

Creșterea prețurilor la gaze naturale a devenit o problemă politică importantă în Australia, consumatorii casnici, dar și cei industriali, fiind nemulțumiți de costurile ridicate, în special în cea mai populată regiune a Australiei, cea de pe coasta de est.

Bazinul Gippsland Basin, operat de cele două companii, furnizează aproximativ 40% din necesarul de consum de gaze naturale de pe coasta de est a Australiei.

Cele două companii au investit peste 4 miliarde de dolari în activitatea de explorare a bazinului Gippsland, pe lângă West Barracouta, acestea având și alte proiecte în derulare în zonă, cum ar fi profiectul offshore Kipper Tuna Turrum și Centrala pe gaz de la Longford.

Producția din West Barracouta ar urma să înceapă în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
decizie de investitie
neptun deep
australia