Exxon Mobil preia rivalul Pioneer pentru 60 miliarde dolari

 Exxon Mobil preia rivalul Pioneer pentru 60 miliarde dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 oct 2023

Exxon Mobil va prelua rivalul american Pioneer Natural Resources într-o tranzacție cu acțiuni evaluată la aproape 60 miliarde de dolari, cea mai mare din acest an, care îi va dubla operațiunile în principalul zăcământ de petrol din SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas

Detalii aici

Exxon a oferit 253 de dolari pentru o acțiune Pioneer, preț care evaluează Pioneer la 59,5 miliarde de dolari (64,5 miliarde dolari incluzând datoriile).

Ar fi cea mai mare tranzacție pentru Exxon de la preluarea Mobil Oil în 1998, pentru 81 de miliarde de dolari, precum și cea mai mare achiziție a unei companii din acest an.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Decizie în primă instanță: compania de foraj petrolier Dafora Mediaș intră în faliment CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Decizie în primă instanță: compania de foraj petrolier Dafora Mediaș intră în faliment

Acordul va dubla amprenta Exxon în Bazinul Permian din Texas și New Mexico, cel mai mare zăcământ producător de petrol din SUA și unul dintre cele mai mari din lume.

Bazinul de șisturi este foarte apreciat de industria energetică americană, datorită costurilor relativ scăzute de extracție a petrolului și gazelor, costurile de producție fiind în medie de aproximativ 10,50 dolari pe baril, potrivit Reuters.

Pioneer este cel mai mare operator din Permian, acoperind 9% din producția brută, în timp ce Exxon ocupă locul 5, cu o cotă de 6%. Împreună, companiile vor avea acces la aproximativ 16 miliarde de barili de resurse echivalente de petrol în Permian.

Exxon a ieșit, pe parcursul ultimilor doi ani, dintr-o perioadă marcată de pierderi mari și datorii uriașe, reducând costurile, vânzând zeci de active și profitând de creșterea prețurilor energiei în urma invaziei Rusiei din Ucraina.

Directorul general, Darren Woods, a blocat până acum presiunile investitorilor și ale politicienilor de a schimba strategia companiei și de a îmbrățișa energia regenerabilă, așa cum au făcut marile companii petroliere europene.

Decizia sa a dat roade, compania obținând un profit record de 56 miliarde de dolari în 2022, la numai doi ani după ce a raportat pierderi istorice de 22 miliarde de dolari, pe fondul impactului pandemiei Covid-19.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
pioneer natural resources