ExxonMobil începe să cumpere echipamente pentru extracția gazele din Marea Neagră. Contractul ar putea depăși 300 milioane dolari

ExxonMobil începe să cumpere echipamente pentru extracția gazele din Marea Neagră. Contractul ar putea depăși 300 milioane dolari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 mai 2017

Deși decizia finală de investiție în proiectul exploatării zăcămintelor de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră nu va fi luată decât cel mai devreme anul viitor, gigantul petrolier american ExxonMobil, partener al OMV Petrom la concesiune și operator al acesteia, a anunțat deja pentru ultima parte a lunii iunie o procedură de negociere pentru achiziția de echipamente submarine necesare acestui proiect, valoarea totală a contractului putând ajunge la circa 309 milioane dolari, cu tot cu TVA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, ExxonMobil a lansat o procedură de negociere pentru încheierea unui contract de furnizare de echipamente și componente submarine pentru facilitățile de producție offshore de hidrocarburi din România, care include proiectarea, achiziția, fabricarea, construirea, testarea echipamentelor, precum și transportul lor la Marea Neagră.

Contractul ar urma să aibă durata de 4 ani de la atribuire, iar valoarea sa este estimată de ExxonMobil între 254,8 și 260 milioane dolari fără TVA, respectiv între 303,2 și 309,4 milioane dolari cu TVA inclusă.

ExxonMobil începe să cumpere echipamente pentru extracția gazele din Marea Neagră. Contractul ar putea depăși 300 milioane dolari

Oficial BCE: Unele bănci din zona euro nu recunosc că au probleme din cauza creditelor neperformante CITEȘTE ȘI Oficial BCE: Unele bănci din zona euro nu recunosc că au probleme din cauza creditelor neperformante

Procedura de achiziție este negocierea. Prețul ofertei va avea o pondere de 50% la atribuirea contractului, celălalt criteriu al deciziei de atribuire fiind "echivalentul monetar al efortului entității contractante cuantificat în termeni de cost intern la nivelul planificării proiectului", adică în ce măsură firmele participante la procedură sunt capabile să genereze economii de costuri pentru proiectul Neptun Deep prin ofertele lor.

Americanii intenționează să accepte la negocieri doar operatori  cu o cifră de afaceri medie anuală pe ultimii 3 ani de cel puțin 254 milioane dolari. ExxonMobil nu solicită garanție de participare la procedura de negociere. În schimb, ofertantul declarat câștigător va trebui să constituie o garanție de bună execuție a contractului de 10% din valoarea fără TVA a acestuia, în 5 zile de la data semnării.

Negocierea organizată de ExxonMobil pentru achiziția de echipamente marine pentru proiectul offshore de producție de hidrocarburi Neptun Deep din Marea Neagră va avea loc pe data de 22 iunie la ora 15, la sediul subsidiarei locale a companiei din Calea Floreasca.  

Capitalizarea Facebook a devenit de patru ori mai mare în cinci ani, de 420 miliarde dolari, după o listare dificilă CITEȘTE ȘI Capitalizarea Facebook a devenit de patru ori mai mare în cinci ani, de 420 miliarde dolari, după o listare dificilă

Consorțiul ExxonMobil-OMV Petrom ar putea lua decizia finală de investiție în proiect anul viitor. Deși toate părțile implicate se află în prezent angrenate activ în demersuri legate de acest proiect, decizia finală de investiție nu a fost luată încă și depinde de mai mulți factori, inclusiv de ce va decide Guvernul cu privire la reglementarea fiscală a sectorului de țiței și gaze, a declarat recent, într-un interviu acordat Profit.ro, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

"Decizia finală de investire, până nu e luată, e nesigură. Elementele care influențează această decizie sunt multiple", a spus Gheorghe. OMV Petrom și ExxonMobil dețin în cote egale drepturile asupra concesiunii offshore Neptun Deep, de câte 50% fiecare.

Americanii au început să testeze piața de construcții și inginerie petrolieră cu o propunere de contract de lucrări de dezvoltare a Neptun Deep, în vederea demarării producției de gaze, în valoare de peste 1 miliard de dolari. La rândul său, OMV Petrom a lansat o licitație pentru un acord-cadru pe 8 ani care ar putea depăși 1 miliard de lei, pentru servicii integrate în zona de producție din Marea Neagră.

Oficialii ExxonMobil le-au spus în martie analiștilor de investiții că proiectul de dezvoltare din România este rentabil la actualele prețuri de pe piața internațională a gazelor, cu condiția stabilirii unui sistem de taxare convenabil și stabil, și că speră ca negocierile pe această temă cu autoritățile de la București să se finalizeze în mod satisfăcător în următoarele câteva luni.

Angajații Tesla acuză condiții grele de muncă, reclamând presiunile la care sunt supuși din cauza obiectivelor agresive de producție CITEȘTE ȘI Angajații Tesla acuză condiții grele de muncă, reclamând presiunile la care sunt supuși din cauza obiectivelor agresive de producție

Compania americană ia în calcul exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră cu ajutorul unei platforme maritime de foraj fără echipaj, comandată de la distanță, precum și utilizarea unei tehnologii noi de deshidratare a gazelor extrase, direct în interiorul conductei care le preia din perimetrul de producție, ceea ce ar elimina necesitatea construirii unei stații de uscare a gazelor pe țărm, reducând semnificativ costurile proiectului de dezvoltare.

"Pentru proiectul de dezvoltare Neptun Deep din România, examinăm concepte precum utilizarea unei platforme fără echipaj, comandată de la distanță, care ar putea beneficia de tehnologie cMIST ce permite separarea offshore a apei de fluxul de gaze naturale. Această aplicație elimină necesitatea construirii unei stații de uscare a gazelor pe țărm, reducând semnificativ costurile proiectului și amprenta sa de mediu anticipată", se arată într-un document recent al ExxonMobil.

Sursa precizează că ExxonMobil a testat deja cu succes tehnologia cMIST în Statele Unite și că aceasta este capabilă să reducă greutatea echipamentului de deshidratare a gazelor cu 50% și costurile asociate acestei operațiuni cu 20%, ceea ce constituie un salt în eficientizarea utilizării capitalului. În mod uzual, gazele extrase din zăcăminte sunt tratate, în vederea eliminării impurităților, în instalații masive, constând în turnuri de circa 30 de metri.

Analiza viabilității comerciale a zăcămintelor este în plină desfășurare, iar producția propriu-zisă ar putea începe în deceniul următor. Cele două companii au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil
omv petrom
neptun deep
gaze naturale marea neagra
redevente petroliere
redevente gaze naturale
mariana gheorghe
platforma petroliera offshore