Facturile la energie electrică scad cu aproape 2%, de la 1 ianuarie. Prețul gazelor rămâne neschimbat până în aprilie

Facturile la energie electrică scad cu aproape 2%, de la 1 ianuarie. Prețul gazelor rămâne neschimbat până în aprilie
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2016

Începând cu 1 ianuarie 2017, facturile la energie electrică vor scădea, în medie, cu aproape 2%, ca urmare a reducerilor operate la tarifele reglementate, în timp ce tarifele la gaze vor stagna până în luna aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)  a aprobat pe 20 decembrie valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență  începând cu 1 ianuarie 2017, care va fi de 13,01 lei/MWh, valoare cu 5,81% mai mică decât cea care este în vigoare în prezent., scrie News.ro

“În urma analizei elementelor din fundamentarea necesară aprobării și determinarea valorii contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență, comitetul de reglementare al ANRE a  aprobat contribuția pentru cogenerea de înaltă eficiență începând cu 1 ianuarie 2017 la nivelul de 13,01 lei/MWh, valoare cu 5,81% mai mică decât cea care este, în prezent, în vigoare (de 13,81 lei/MWh)”, a anunțat ANRE.

Contribuția pentru cogenerare se stabilește anual de către ANRE și poate fi modificată semestrial. Această contribuție se stabilește în baza prevederilor H.G. nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările și completările ulterioare.

“Conform cadrului de reglementare aplicabil, valoarea contribuției pentru anul 2017 s-a determinat pe baza corecției costurilor și veniturilor realizate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2015, a costurilor și veniturilor facturate în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2016 și a costurilor și veniturilor estimate a se factura pentru lunile noiembrie și decembrie 2016”, spun oficialii ANRE.

ANALIZĂ Liberalizarea prețurilor energiei electrice pentru populație ar putea aduce în 2017 facturi mai mici CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Liberalizarea prețurilor energiei electrice pentru populație ar putea aduce în 2017 facturi mai mici

De asemenea, comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piață concurențială (CPC), care vor fi aplicate de furnizorii de ultima instanță de la 1 ianuarie 2017, valoarea acestora fiind redusă față de valoarea tarifelor în vigoare în medie cu 1,6 % la nivel național.

"Luând în considerare reducerea cu 6,47% a tarifelor reglementate la energia electrică aplicate clienților casnici, precum și creșterea procentului de dereglementare la 80 % în semestrul I al anului 2017, conform calendarului de eliminare a  prețurilor reglementate la energia electrică convenit prin Foaia de parcurs din cadrul Memorandumului de Înțelegere semnat cu organismele europene și internaționale, estimăm o scădere, per ansamblu, cu circa 1,9% față de anul 2016, a prețului mediu al energiei electrice furnizate clienților casnici începând cu data de 01.01.2017", precizează autoritatea.

De asemenea, comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat pe 14 decembrie, pentru al doilea an consecutiv, reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă la operatorii de distribuție concesionari pentru anul 2017, tarifele urmând a scădea cu până la 9,04%.

"Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari și a calculelor preliminare a veniturilor reglementate, cu luarea în considerare a corecțiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare în vigoare, tarifele calculate pentru anul 2017 înregistrează, față de anul 2016, scăderi cuprinse între 3,80% și 9,04%", a informat ANRE, în luna decembrie.

Astfel, tarifele de distribuție pentru consumatorii casnici clienți ai Enel Distribuție Banat scad cu 9,04%, în timp ce pentru clienții Enel Distribuție Dobrogea scad cu 6,36%.

În cazul clienților E-Distribuție Muntenia (fosta Enel), aceste tarife scad cu 8,37%, iar pentru pentru consumatorii casnici clienți ai E.ON Moldova Distribuție tarifele scad cu 3,80%.

Pentru consumatorii casnici clienți ai CEZ Distribuție, tarifele scad cu 4,55%, pentru cei ai Electrica Distribuție Muntenia Nord - cu 7,92%, iar pentru Electrica Distribuție Transilvania Nord cu 5,98%.

Pentru consumatorii casnici clienți ai Electrica Distribuție Transilvania Sud, scăderea este de 3,87%.

De asemenea, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a decis cantitatea și prețul la care furnizorii cumpără energie electrică pentru populație în anul 2017.

Astfel, Hidroelectrica va livra 1,132 TWh, la un preț mediu de 99,43 lei/MWh. Conform ANRE, acest preț este cu 17,2 % mai mic decât prețul mediu din contractele reglementate aferente anului 2016. Celălalt mare și ieftin producător de stat ce este obligat de ANRE să livreze electricitate consumatorilor casnici este Nuclearelectrica. ANRE a hotărât că de la centrala nucleară de la Cernavodă vor merge către populație 609.000 megawați de energie, la un preț mediu de 159,57 lei/MWh (cu 1,93 % mai mic decât prețul mediu din contractele reglementate aferente anului 2016). Astfel, prețul mediu reglementat pentru consumatorii casnici va fi în 2017 de 120,48 lei/MWh.

Cum populația consumă aproximativ 12 TWh pe an, cei 1,7 TWh aferenți anului viitor reprezintă circa 7% din consumul populației.

Calendarul stabilit în 2012 prevede liberalizarea completă a prețurilor energiei electrice pentru populație de la 31 decembrie 2017, în condițiile în care, în prezent, 70% din prețul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piața liberă și 30% este preț reglementat de ANRE.

Potrivit calendarului, ponderea energiei din piața liberă va ajunge la 80% de la 1 ianuarie 2017 și la 90% de la 1 iulie.

Liberalizarea prețurilor reprezintă o oportunitate pentru jucătorii care vor să intre pe o piață dominată în prezent de patru companii, care dețin cele opt distribuții regionale de electricitate: Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord), Enel (Muntenia Sud, Banat și Dobrogea), E.ON (Moldova) și CEZ (Oltenia).

În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, Guvernul a decis în acest an ca de la 1 iulie 2016, prețul gazelor naturale din producția internă va stagna la valoarea actuală de 60 lei/MWh, până la data de 31 martie 2017. Potrivit graficului prevăzut în anexa HG 488/2015, prețul gazelor naturale din producția internă trebuia să crească la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.

De la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune producătorilor prețuri de vânzare pentru gazele naturale. În schimb, ANRE va continua să verifice prețurile cu care furnizorii vând gazele către populație.

Președintele ANRE, Niculae Havrileț, estimează că după 1 aprilie 2017 va avea loc o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi gaze naturale la prețuri mai bune decât furnizorul la care este conectat acum.

Legislația actuală prevede ca termen-limită anul 2021 pentru liberalizarea completă a prețurilor pentru populație, iar gazul, potrivit acestui scenariu, ar urma să se scumpească cu 15%-20%.

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi
energie electrica