Fenomenul panourilor fotovoltaice ia amploare: Puterea instalată a prosumatorilor a depășit centrala nucleară de la Cernavodă

Fenomenul panourilor fotovoltaice ia amploare: Puterea instalată a prosumatorilor a depășit centrala nucleară de la Cernavodă
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

​Puterea instalată cumulată a panourilor fotovoltaice deținute de prosumatori la finalul lunii octombrie era de 1.300 de MW, iar ANRE arată că, până la finalul anului, se va ajunge la 1.500 de MW. Spre comparație, cele două reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă au în total 1.400 de MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La finalul anului trecut, în România existau 48.812 prosumatori, cu o putere instalată de 478 de MW.

ANUNȚ pentru clienții Enel, preluați de grupul grec PPC CITEȘTE ȘI ANUNȚ pentru clienții Enel, preluați de grupul grec PPC

La finalul lunii octombrie 2023, numărul acestora a crescut la 101.605, iar puterea instalată, la 1.298 MW.

„Este clar că fenomenul este în plină evoluție”, a spus George Niculescu, președintele ANRE, citat de Hotnews.ro.

Burduja apără plafonarea prețurilor la energie și gaze: Sunt furnizori care facturează sub plafon. Nu anticipăm creșteri semnificative ale prețului la gaz CITEȘTE ȘI Burduja apără plafonarea prețurilor la energie și gaze: Sunt furnizori care facturează sub plafon. Nu anticipăm creșteri semnificative ale prețului la gaz

„Estimăm că până la sfârșitul anului vom avea 1,5 GW din datele pe care le avem. Iată că vom depăși puterea celor două reactoare de la Cernavodă”.

ANRE se așteaptă ca această tendință să continue și anul viitor, când se vor instala panouri fotovoltaice de 1.000 de MW.

„La finalul anului viitor ne așteptăm să fie în funcțiune capacități de 2.500 de MW deținute de prosumatori”, a arătat, la rândul său, Gabriel Andronache, vicepreședintele instituției.

Adio rable! Românii vor mașini second-hand mai noi, pe care sunt dispuși să plătească și cu 20% mai mult față de anul trecut CITEȘTE ȘI Adio rable! Românii vor mașini second-hand mai noi, pe care sunt dispuși să plătească și cu 20% mai mult față de anul trecut

Recent, o lege care acordă mai multe beneficii prosumatorilor a fost retrimisă în Parlament de către președintele Klaus Iohannis.

ANRE a arătat că unul dintre motive este că această lege se bate cap în cap cu o directivă europeană.

Mai exact, legea votată în Parlament prevede că prosumatorii cu capacități de până la 900 kV nu plătesc dezechilibrele provocate în rețea.

Cum va circula metroul de Crăciun și de Revelion CITEȘTE ȘI Cum va circula metroul de Crăciun și de Revelion

„La ședința Comisiei de industrii când a fost aprobat acest amendament la lege nu a participat niciun reprezentant al ANRE. Există o directivă europeană care permite scutiri la plata dezechilibrelor doar pentru cei până în 400 kV. Evident că poziția autorității este de a respecta cadrul legislativ”, a completat președintele ANRE.

Potrivit acestuia, noul program Casa Verde fotovoltaice va include fonduri pentru ca prosumatorii să își achiziționeze baterii de stocare a energiei, ceea ce va reduce problema dezechilibrelor din rețea.

viewscnt
Afla mai multe despre
fotovoltaice
centrala nucleară