Amenzi ANRE de 1% din cifra de afaceri pentru furnizori de energie acuzați că au ″mușcat din cașcavalul″ cantităților primite centralizat la preț reglementat de 450 lei/MWh

Amenzi ANRE de 1% din cifra de afaceri pentru furnizori de energie acuzați că au ″mușcat din cașcavalul″ cantităților primite centralizat la preț reglementat de 450 lei/MWh
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 dec 2023

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis sancționarea a 5 furnizori de energie electrică cu argumentul că au solicitat și au primit cantități de curent de la producători la preț reglementat de 450 lei/MWh mai mari decât consumul clienților finali din portofoliu, prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE) instituit de începutul anului, fapt care contravine legislației în vigoare, a anunțat președintele ANRE, George Niculescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mecanismul prevede că cei mai importanți producători de profil sunt obligați să-și vândă întreaga producție disponibilă la preț fix de 450 lei/MWh către operatorul piețelor centralizate românești OPCOM, care ulterior o redistribuie la același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu din România, distribuitorilor locali de electricitate și operatorului național de transport și sistem Transelectrica.

Rusia vrea să privatizeze aproximativ 30 de companii de stat CITEȘTE ȘI Rusia vrea să privatizeze aproximativ 30 de companii de stat

Furnizori sunt îndreptățiți să primească la preț reglementat doar cantitățile necesare acoperirii consumului clienților finali, casnici și noncasnici, din portofoliile proprii.

În urma unor acțiuni de control, am constatat că unii furnizori au solicitat și au primit din MACEE, la preț reglementat de 450 lei/MWh, cantități mai mari decât consumul din portofoliu al clienților lor finali și au vândut cantitățile primite în plus pe alte piețe. Comitetul de Reglementare a decis în unanimitate sancționarea a cinci companii, din care două au fost sancționate cu avertisment, iar trei – cu amenzi reprezentând procent de 1% din cifra de afaceri anuală. Procesele verbale contravenționale nu au fost încă comunicate companiilor, de aceea nu vă pot dezvălui deocamdată numele lor″, a spus șeful Autorității.

Mai precis, cele 3 amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea dispozițiilor articolului 10 alineatul (1) din Anexa 11 a OUG nr. 27/2022 privind MACEE, care îi obligă pe furnizori să notifice OPCOM, operatorul mecanismului, în cazul în care își modifică în jos prognoza privind consumul lunar al clienților din portofoliu și, deci, au nevoie de cantități mai mici de energia la preț reglementat.

CONFIRMARE Guvernul declară anul viitor trei zile libere, pe lângă sărbătorile legale. Care vor fi minivacanțele din 2024 CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul declară anul viitor trei zile libere, pe lângă sărbătorile legale. Care vor fi minivacanțele din 2024

Potrivit lui Niculescu, pentru cei trei furnizori sancționați financiar s-au decis amenzi de 14,4 milioane lei, 2,3 milioane lei și 1,45 milioane lei – în total peste 18 milioane lei.

Președintele ANRE a mai arătat că, urmare a scăderii generale a consumului de energie din România, mulți furnizori au ajuns în situația de a vinde clienților finali cantități mai mici decât au achiziționat prin MACEE, însă au notificat OPCOM în acest sens, în conformitate cu legea, și au făcut regularizări în lunile următoare, reducându-și corespunzător cantitățile solicitate la preț de 450 lei/MWh.

Legislația MACEE face și obiectul unei proceduri de infringement inițiate de autoritățile de la Bruxelles, după cum a relatat Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț reglementat energie
mecanism achiziție centralizată energie
anre amenzi furnizori energie
george niculescu anre