Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român lansează dezvoltarea lanțului de stații de carburant Rompetrol pe piața românească

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român lansează dezvoltarea lanțului de stații de carburant Rompetrol pe piața românească
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2022

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), deținut de KazMunaiGaz (KMG) International și statul român prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), pregătește dezvoltarea lanțului de benzinării din România, în urma contractării unui credit bancar de aproape 25 de milioane de dolari americani, destinat dezvoltării a 23 de noi benzinării care vor fi operate de Rompetrol Downstream. Fondul și-a propus dublarea numărului de stații de carburant operate sub brandul Rompetrol în România, în următorii cinci ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, înființat în anul 2018 și deținut de KMG International și statul român, a contractat o finanțare de 119 milioane lei (aproximativ 24,75 milioane dolari) pentru dezvoltarea de noi stații de distribuție a carburanților. Creditul a fost acordat companiei KMG Rompetrol Development, vehiculul investițional al Fondului pentru partea de retail.

Împrumutul are o maturitate de 8 ani și este destinat refinanțării dezvoltării a 23 de noi benzinării care vor fi operate de Rompetrol Downstream sub brandul Rompetrol. Acestea vor comercializa exclusiv gama de carburanți auto Efix, produși de rafinăria Petromidia Năvodari.

INFOGRAFICE Ziua recordurilor: Cursa contra-cronometru de umplere a depozitelor de gaze pentru iarna viitoare începe să-și facă simțită prezența și în România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Ziua recordurilor: Cursa contra-cronometru de umplere a depozitelor de gaze pentru iarna viitoare începe să-și facă simțită prezența și în România

Conform sursei citate, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român deține în prezent o rețea de 40 de benzinării pe plan intern și și-a propus extinderea cu 44 de noi unități în următorii cinci ani, scrie News.ro.

„Cele 84 benzinării ale Fondului în România vor contribui la crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuție, construcție) și peste 1.200 parteneri comerciali”, se arată într-un comunicat.

Aceeași bancă a participat recent, în calitate de bancă co-finanțatoare, la acordarea unui credit sindicalizat în valoare de 83 de milioane de euro pentru un alt proiect dezvoltat FIEKR, cel privind construcția unei noi centrale de cogenerare pe platforma Petromidia Năvodari. Finanțarea  a fost acordată companiei Rompetrol Energy și reprezintă aproximativ 65% din valoarea necesară realizării investiției, care este estimată la 148 milioane USD.

Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a centralei de cogenerare este sfârșitul lunii iulie 2023.

KMG International și Statul Român se regăsesc și în cadrul companiilor Uzina Termoelectrică Midia și Rompetrol Rafinare, care operează rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
benzinarii