Gazprom are așteptări mari din UE: cererea de gaz va crește cu 5%, iar cota de piață a companiei ruse în Europa va urca la 35%

Gazprom are așteptări mari din UE: cererea de gaz va crește cu 5%, iar cota de piață a companiei ruse în Europa va urca la 35%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 mar 2017

Consumul de gaz al statelor europene se va majora cu 5% în 2017 ca urmare a faptului că volumul de gaz depozitat în UE se află la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, susține principalul furnizor de gaz al Europei, gigantul rus Gazprom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit oficialilor Gazprom, gazul depozitat în UE se află la un nivel cu 16% mai redus decât media ultimilor 5 ani, ceea ce va face ca ritmul de creștere al cererii să îl egaleze, dacă nu chiar să-l depășească pe cel de anul trecut. Motivul: statele europene vor fi nevoite să-și completeze rezervele aflate la cel mai redus nivel din 2013 până în prezent.

CEO-ul Gazprom, Alexander Medvedev, susține, potrivit Bloomberg, într-un interviu acordat în Hong Kong, că această estimare de creștere cu 5% a cererii de gaz din partea UE este una conservatoare. Medvedev crede că în 2017 volumele de gaz furnizate Europei nu au cum să fie inferioare celor din acest an, în care compania rusă a exportat un volum record către Europa, asigurând peste o treime din necesarul de consum al statelor europene.

Gazprom are așteptări mari din UE: cererea de gaz va crește cu 5%, iar cota de piață a companiei ruse în Europa va urca la 35%

Cererea de gaz a UE s-a majorat în 2015, după patru ani în care a înregistrat scăderi. În 2017, ca urmarea a celei mai friguroase luni ianuarie a ultimilor 7 ani și a scăderii producției de gaz în UE, blocul comunitar își va majora dependența de furnizorii externi de gaz, combustibil utilizat în special pentru încălzire în statele UE.

“Traversăm o perioadă de renaștere (a cererii - n.r.), astfel că o creștere de 5% este o cifră realistă. În același timp, producția de gaz a UE se va diminua în continuare”, afirmă CEO-ul Gazprom.

ANALIZĂ Alternativa actuală la concentrarea de pe piața gazelor semnalată de CE: Gazprom sau băieții deștepți CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Alternativa actuală la concentrarea de pe piața gazelor semnalată de CE: Gazprom sau băieții deștepți

Gazprom estimează că în 2016 consumul de gaz al UE s-a majorat cu 4,8%, în timp ce Agenția Internațională a Energiei prognozează că nivelul producției se va diminua până în 2020 cu 27% față de cel înregistrat în 2014.

Europa va rebui să-și completeze depozitele de gaz, care au fost golite. Știm asta uitându-ne la depozitele noastre și ale vecinilor noștri”, a declarat Medvedev, adăugând că procesul de depreciere a rezervelor ar putea continua și pe timpul verii ca urmare a majorării cererii și a demarării lucrărilor de mentenanță la principalele gazoducte.

Gazprom are așteptări mari din UE: cererea de gaz va crește cu 5%, iar cota de piață a companiei ruse în Europa va urca la 35%

Gazprom estimează că până în 2025 își va menține dacă nu chiar mări până la 35% cota de piață pe care pe care o deține în Europa.

În opinia lui Medvedev, principalul concurent al Gazprom pe piața europeană, Statoil, își va păstra în această perioadă același volum al livrărilor.

Mai multe companii de cercetare londoneze, de la Energy Aspects Ltd. la BMI Research, susțin că în această vară Europa ar putea beneficia de o majorare a importului de gaz natural lichefiat (GNL), ca urmare a faptului că gazul rusesc își va pierde avantajul competitiv impus de prețul redus al petrolului, de care gazul Gazprom este însă legat. Medvedev susține însă că nu se teme de concurența GNL, ca urmare a faptului că, dacă sunt luate în calcul toate costurile, exportul de GNL pe piața asiatică este încă preferabil celui pe piața europeană, fiind mai profitabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
ue
gazprom
dependenta