Germania a cumpărat gaze de 50 de miliarde de euro de la compania norvegiană Equinor

Germania a cumpărat gaze de 50 de miliarde de euro de la compania norvegiană Equinor
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2023

Grupul german Sefe a încheiat un acord de 50 de miliarde de euro pentru a primi gaze de la compania norvegiană Equinor, au anunțat marți firmele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cantitatea de gaze acoperă o treime din necesarul de gaze al celei mai mari economii europene. Sefe este fosta divizie a grupului rus Gazprom, naționalizată anul trecut de Guvernul german. Sefe și Uniper asigură aprovizionarea cu gaze a Germaniei, transmite Reuters.

BRD a acordat Vrancart Adjud un credit de 16 milioane euro pentru construirea unui parc fotovoltaic CITEȘTE ȘI BRD a acordat Vrancart Adjud un credit de 16 milioane euro pentru construirea unui parc fotovoltaic

Tranzacția reprezintă un pas înainte pentru eforturile Berlinului de a înlocui gazele rusești, după invadarea Ucrainei de către Moscova. De asemenea, consolidează poziția Norvegiei de principal furnizor de gaze naturale al Germaniei, în prezent statul scandinav fiind responsabil pentru 40%-50% din importurile germane de gaze, arată Adevărul.

Conform acordului, Equinor va livra anual aproximativ 10 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale, de la 1 ianuarie 2024 până în 2034, cu opțiunea prelungirii pe încă cinci ani a contractului, au anunțat marți firmele.

La actualele prețuri, valoarea contractului este de aproximativ 50 de miliarde de euro, a precizat Equinor.

Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze al Europei, depășind Rusia, ale cărei livrări s-au redus semnificativ după invadarea Ucrainei și problemele de la conductele Nord Stream.

Tranzacție - Raiffeisen preia, cu 1,5 miliarde euro, 28% din Strabag, cu numeroase proiecte în România. Înțelegere semnată prin subsidiara din Rusia CITEȘTE ȘI Tranzacție - Raiffeisen preia, cu 1,5 miliarde euro, 28% din Strabag, cu numeroase proiecte în România. Înțelegere semnată prin subsidiara din Rusia

Problema gazelor este extrem de majoră în Germania, națiune care  continuă tranzacțiile cu gaze rusești pentru a evita penalități de miliarde de euro. Firma SEFE, fosta divizie a grupului rus Gazprom naționalizată anul trecut de Guvernul german, continuă să își îndeplinească atribuțiile care îi revin în cadrul unui contract pe 20 de ani, semnat în 2018, privind livrarea de gaze naturale lichefiate rusești de la facilitatea Yamal, au dezvăluit sursele. Tot firma SEFE are un contract separat pentru a a aproviziona cu gaze lichefiate compania GAIL Ltd controlată de statul indian. Bloomberg subliniază faptul că aceste livrări de gaze naturale lichefiate rusești nu sunt vizate de sancțiunile internaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
germania