Germania accelerează extinderea capacităților de energie regenerabilă în contextul crizei din Ucraina

Germania accelerează extinderea capacităților de energie regenerabilă în contextul crizei din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mar 2022

Germania intenționează să urgenteze implementarea proiectelor care vizează construirea de noi parcuri eoliene și fotovoltaice, în condițiile în care războiul din Ucraina a scos în evidență nevoia de reducere a dependenței de gazul natural din Rusia, potrivit unui document guvernamental consultat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reducerea dependenței de gazul rusesc este o provocare pentru cea mai mare economie a Europei, având în vedere că intenționează să își închidă ultimele centrale nucleare încă din acest an și termocentralele pe cărbune până în 2030, scrie Agerpres.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Potrivit unui document consultat de Reuters, Ministerul Economiei din Germania vrea să accelereze trecerea prin Parlament a legii privind sursele de energie regenerabilă, astfel încât aceasta să intre în vigoare de la 1 iulie. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, unul dintre liderii Partidului Ecologist, a susținut extinderea capacităților regenerabile ca o condiție cheie pentru reducerea dependenței Germaniei de combustibilii fosili proveniți din Rusia.

Potrivit Reuters, legea prevede menținerea subvențiilor pentru noile panouri fotovoltaice instalate pe acoperișul caselor în acest an, majorarea capacităților scoase la licitație pentru parcuri fotovoltaice, până la 20 de Gigavați anual până în 2028, de la aproximativ 5 Gigavați pe an în prezent, și menținerea la acel nivel până în 2035.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

De asemenea, Germania ar urma să majoreze volumul scos la licitație pentru capacitățile de energie eoliană onshore, până la 10 Gigavați anual până în 2027 de la aproximativ doi Gigavați anual în prezent, și menținerea la acel nivel până în 2035, se mai arată în documentul consultat de Reuters.

Toate aceste măsuri vor permite ca sursele regenerabile să fie responsabile pentru 80% din necesarul de electricitate al Germaniei în 2030, și pentru 100% în 2035, comparativ cu obiectivul anterior care viza abandonarea combustibililor undeva după 2040.

În documentul menționat se estimează că până în 2035 capacitățile de energie eoliană onshore ale Germaniei ar urma să se dubleze, până la 110 Gigavați, în timp ce energia eoliană offshore ar urma să ajungă la 30 de Gigavați iar capacitățile de energie fotovoltaică ar urma să se tripleze până la 200 de Gigavați.

Pentru a promova energia eoliană offshore, Germania ar urma să permită încheierea unui nou tip de contract care va permite operatorilor să genereze profituri suplimentare dacă prețurile la electricitate vor crește.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Unii politicieni au făcut un apel către autoritățile germane să regândească planurile vizând închiderea centralelor nucleare, având în vedere invadarea Ucrainei de către Rusia, dar un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat luni că Berlinul nu este într-un punct în care să ia o decizie cu privire la acest dosar.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabilă
germania