GRAFICE Guvernul confirmă Profit.ro - România a coborât sub pragul de 50% de umplere a depozitelor de gaze

GRAFICE Guvernul confirmă Profit.ro - România a coborât sub pragul de 50% de umplere a depozitelor de gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2023

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat astăzi informațiile Profit.ro conform cărora gradul de umplere a depozitelor de gaze ale României a scăzut sub 50%, fiind în prezent la 49,5% din capacitate, asigurând în același timp că măsurile luate de Guvern asigură rezervele de gaze naturale necesare consumului cetățenilor și mediului de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru perioada viitoare, inclusiv pentru sezonul rece 2023-2024, România are capacitatea să depoziteze peste 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cantitate suficientă inclusiv în condițiile creșterii consumului intern, a mai transmis Guvernul.

Profit.ro a anunțat recent că România a coborât la un procent de sub 50% din depozite umplute, în urma extragerilor din ultima perioadă menite a acoperi consumul intern, în condițiile unui nivel redus al importurilor. Procentul este însă unul extrem de ridicat pentru această perioadă, anul trecut, de exemplu, România coborând sub pragul de 50% cu mai mult de o lună mai devreme, pe 11 ianuarie.

Cantitatea de gaze înmagazinată în depozitele operate de Depogaz și Depomureș va scădea la finalul zilei de luni la aproximativ 16,36 TWh, reprezentând 49,9% din capacitatea totală de depozitare de 32,79 TWh.

Autoturismele diesel din România, la un nou minim istoric. Electricele și hibridele ocupă aproape un sfert din piață CITEȘTE ȘI Autoturismele diesel din România, la un nou minim istoric. Electricele și hibridele ocupă aproape un sfert din piață

În urmă cu un an, la aceeași dată, România mai avea înmagazinați doar 9,78 TWh, reprezentând 29,6% din capacitatea totală de depozitare, cifre similare celor din 2021.

România a intrat în această iarnă cu un nivel record al depozitării, de 98,4% din capacitatea totală (32,27 TWh), înregistrat pe 13 noiembrie 2022.

Recordul cantităților de gazele aflate în depozite pe data de 20 februarie a fost înregistrat în 2020, de 20,6 TWh sau 62,4%. Acesta a fost efectul reglementării prețurilor din 2018, furnizori preferând să înmagazineze gaze la prețuri plafonate, după care, în urma prăbușirii cotațiilor sub cel plafonat, să mai plătească tarifele aferente unui ciclu de înmagazinare în speranța unor vremuri mai bune.

INFOGRAFIC Cutremurele din Turcia și Siria produc unde de șoc pe piața imobiliară din România: Apartamentele construite înainte de 1977 vor avea prețuri în cădere liberă. Jumătate din clădiri ar trebui „casate” sau consolidate CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cutremurele din Turcia și Siria produc unde de șoc pe piața imobiliară din România: Apartamentele construite înainte de 1977 vor avea prețuri în cădere liberă. Jumătate din clădiri ar trebui „casate” sau consolidate

În perioada 2017-2019, pe 20 februarie, cantitățile de gaze coborâseră deja sub 25% din capacitatea totală de depozitare.

Cei 16,36 TWh ar putea fi extrași în aproximativ 45 de zile, la capacitatea maximă de extragere de 344 GWh/zi în condițiile în care în prezent din depozite se extrag în medie 115 GWh/zi.

În condițiile în care România nu este lovită, pentru o mai mare perioadă de timp, de o iarnă nu grea, ci extremă, capacitatea depozitată este suficientă, alături de cea din producție internă, de aproximativ 250 GWh/zi, și de importuri, destul de reduse în ultimul timp, pentru acoperirea consumului intern, care în aceste zile mai călduroase, a coborât la sub 400 GWh/zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
depozite
înmagazinări
extrageri
gaze
depogaz
depomureș
romgaz
engie