GRAFICE Nou record orar al acestei veri la energie. Prețul mediu zilnic din România va fi mâine locul 2 în Europa

GRAFICE Nou record orar al acestei veri la energie. Prețul mediu zilnic din România va fi mâine locul 2 în Europa
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 aug 2023

Prețul orar al energiei electrice a atins luni un record al acestei veri, de 1900,55 lei/MWh, depășindu-l pe precedentul, înregistrat pentru energia livrată vineri, de 1900 lei/MWh. Prețul mediu zilnic al energiei spot din România va fi marți pe locul 2 din Europa, cu după cel din Grecia, cu aproape 50 de euro/MWh peste cel Franța și 35 de euro/MWh peste cel din Germania, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Suingurul stat cu un preț mai ridicat decât cel înregistrat în România, unde un MWh cu livrare pentru ziua următoare (marți) a fost tranzacționat îla un preț mediu de 151 euro/MWh (718,98 lei/MWh), este Grecia, unde un MWh era cu 4 euro mai scump.

În Bulgaria, prețul zilnic al energiei cu livrare în ziua de marți a fost de 150 euro/MWh, iar în Ungaria - 144 euro/MWh.

În Germania sau Franța, un MWh era cumpărat la un preț cu 50, respectiv 35 euro sub cel din România.

INFOGRAFICE Analiza Termene.ro: 2022, cel mai profitabil an pentru companiile românești CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Analiza Termene.ro: 2022, cel mai profitabil an pentru companiile românești

Cea mai ieftină energie pentru ziua de marți s-a comercializat în anumite zone din Suedia și Norvegia, la 44, respectiv 16 euro/MWh.

Prețul orar a atins însă un nou record, de 1900,55 lei/MWh, superior celui de vineri, preț pentru energia electrică cu livrare în ziua de marți, în intervalul orar 19-20.

Dacă vineri doar 1,8 GWh s-au tranzacționat în intervalul orar în care prețul a fost de 1.900 lei/MWh, volumul pentru ziua de marți este cu un GWh mai ridicat, ajungând la 2,8 GWh.

Și prețul pentru intervalul 20-21 al zilei de marți este unul apropiat de acest prag, 2,8 GWh fiind tranzacționați la 1,877 lei/MWh.

Nicio universitate din România nu mai face parte din Clasamentul Academic Ranking of World Universities CITEȘTE ȘI Nicio universitate din România nu mai face parte din Clasamentul Academic Ranking of World Universities

Luni seară, România importa aproximativ 1.750 MW, producția orară fiind de 5.600 MWh, în timp ce consumul orar se situa la 7.350 MWh.

Producția de energie nucleară și cea hidro erau de aproximativ 1.400 MW fiecare, urmate de energia obținută din hidrocarburi, cu aproape 1.000 MW.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
pzu
record