Grupul britanic BP își vinde proprietățile din Alaska pentru 5,6 miliarde de dolari, retrăgându-se din regiune după 60 de ani de activitate

Grupul britanic BP își vinde proprietățile din Alaska pentru 5,6 miliarde de dolari, retrăgându-se din regiune după 60 de ani de activitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2019

Grupul britanic BP a convenit vânzarea proprietăților sale din Alaska pentru 5,6 miliarde de dolari, companiei private Hilcorp Energy, retrăgându-se din regiune după o prezență de 60 de ani, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acordul, care include participații la cel  mai prolific câmp petrolier din istoria Statelor Unite, la Prudhoe Bay, și la oleoductul Trans Alaska Pipeline care are o lungime de 1.300 de kilometri, face parte din planul BP de a atrage 10 miliarde de dolari ăn următorii doi ani, prin intermediul unor vânzări de active, pentru a-și întări situația financiară, scrie News.ro.

BP și-a restrâns de-a lungul anilor prezența în Alaska, unde producția de petrol a scăzut odată cu declinul zăcământului Prudhoe Bay. BP, care și-a început activitatea în Alaska în 1950, este operatorul Prudhoe, la care deține o participație de 26%. Activitățile de producție la această exploatare au început în 1977.

ULTIMA ORĂ Prețurile plafonate și taxa de 2% în energie și gaze - eliminate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prețurile plafonate și taxa de 2% în energie și gaze - eliminate

În 2014, BP a vândut către Hilcorp jumătate din deținerea sa la proiectul din Alaska. În acest an,cele două companii urmau să decidă dacă să continue un proiect offshore ambițios, de 1,5 miliarde de dolari, care necesită construcția unei insule artificiale.

Achiziția corespunde strategiei de lungă durată a Hilcorp de a cumpăra exploatări ale unor zăcăminte mature de la producători mari de petrol și de a reduce costurile. Compania, fondată în  1990 de petrolistul texan Jeffery Hildebrand, desfășoară operațiuni în Statele Unite.

”Acest acord propulsează Hilcorp ca al doilea mare producător și deținător de rezerve de petrol din Alaska, după ConocoPhillips”, a spus Rowena Gunn, analist la Wood Mackenzie.

Prudhoe a produs până în prezent peste 13 miliarde de barili de petrol pe zi și se estimează că are potențialul de a produce încă peste 2 miliard de barili. Producția netă de petrol a BP în Alaska ar urma să atingă în acest an aproape 74.000 de barili de petrol pe zi.

Firea, o nouă decizie: \'\'Ziua fără autoturisme\'\' în București CITEȘTE ȘI Firea, o nouă decizie: ''Ziua fără autoturisme'' în București

Acordul prevede o plată inițială de 4 miliarde de dolari către BP, iar restul de 1,6 miliarde de dolari vor fi plătite în timp.

Acordul are loc la câteva luni după ce BP a convenit vânzarea deținerilor la concesiunile din Golful Suez, din Egipt, către compania Dragon Oil, din Dubai, pentru o sumă care nu a fost dezvăluită.

viewscnt
Afla mai multe despre
bp
alaska