ROPEPCA: Dereglementarea prețului la gaze reprezintă doar primul pas spre o piață funcțională și competitivă

ROPEPCA: Dereglementarea prețului la gaze reprezintă doar primul pas spre o piață funcțională și competitivă
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2019

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) consideră “benefică și necesară” propunerea Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților privind abrogarea articolelor care plafonează prețul gazelor la producător și au introdus o nouă contribuție de 2% din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 și speră că același lucru se va întâmpla și în comisiile raportoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În opinia asociației, prevederile respective au avut drept consecințe negative creșterea artificială a prețului nereglementat și reducerea investițiilor. În plus, consumatorii cu adevărat vulnerabili nu sunt protejați prin aceste măsuri.

„Propunerea abrogării ordonanței 114 este un semnal pozitiv. Este important să ne întoarcem la principii de legiferare realizate cu participarea experților și consultarea mediului de afaceri, care să stimuleze activitatea de explorare si producție pe termen lung și care să diversifice piața de gaze,” a declarat Saniya Melnicenco, Președintele ROPEPCA.

ROPEPCA amintește că a militat pentru abrogarea prevederilor ordonanței aplicabile sectorului energetic din momentul adoptării acesteia, demonstrând constant consecințele sale negative prin opinii ale experților și un studiu de impact independent. Deși în vigoare pentru numai câteva luni, măsurile impuse prin Ordonanța 114 au perturbat funcționarea pieței de gaze, ducând la o creștere artificială a prețului nereglementat și au afectat viabilitatea economică a proiectelor de explorare și producție petrolieră.

“Abrogarea prevederilor este o necesitate evidentă și stringentă, reprezentând un prim pas spre întoarcere la normalitate și la reabilitarea încrederii investitorilor în România ca destinație de proiecte în domeniul energetic. Ca sectorul energetic să redevină unul cu adevărat competitiv și diversificat trebuie intergrate mecanisme de piață funcționale și măsuri pentru protecția reală a consumatorilor vulnerabili. De asemenea, este necesară stimularea activității de producție prin actualizarea legislației cu privire la deblocarea operațiunilor petroliere, înlăturarea barierelor birocratice și modernizarea regimului datelor”, susține asociația.

Prin astfel de măsuri care au impact semnificativ în economia națională se pot atrage investiții noi, se asigură creșterea producției și siguranța aprovizionării consumatorilor, afirmă ROPEPCA.

viewscnt
Afla mai multe despre
ropepca
oug 114
plafonare
pret gaze