Grupul minier francez Eramet, cel mai mare producător mondial de mangan, își oprește activitățile din Gabon în urma loviturii de stat. Acțiunile s-au prăbușit

Grupul minier francez Eramet, cel mai mare producător mondial de mangan, își oprește activitățile din Gabon în urma loviturii de stat. Acțiunile s-au prăbușit
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2023

Grupul minier francez Eramet, cel mai mare producător mondial de mangan de înaltă calitate,  și-a "oprit" activitățile în Gabon, unde are loc o lovitură de stat militară, și "monitorizează" situația pentru a "proteja siguranța personalului și integritatea instalațiilor". Anunțul a făcut ca acțiunile companiei să se prăbușească miercuri dimineață la bursa de la Paris, pierzând 18,83%, până la 61,85 euro, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Compania Eramet are aproximativ 8.000 de angajați în această țară, majoritatea gabonezi, scrie News.ro.

PREMIERĂ Românii cu panouri solare pe acoperișuri au ajuns să conteze pentru securitatea energetică a României la iarnă. Autoritățile așteaptă de la prosumatori o putere de 1.500 MW CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Românii cu panouri solare pe acoperișuri au ajuns să conteze pentru securitatea energetică a României la iarnă. Autoritățile așteaptă de la prosumatori o putere de 1.500 MW

Grupul își desfășoară activitatea în Gabon prin intermediul a două filiale. Una dintre ele, Comilog, este specializată în extracția de mangan, un mineral în cazul căruia Eramet este al doilea producător mondial de calitate superioară. Setrag, cea de-a doua filială a grupului francez, exploatează linia de cale ferată care leagă coasta atlantică de sud-estul țării, bogat în minerale, prin pădurea ecuatorială din Gabon. Compania transportă minereu și pasageri pe o distanță de 650 km.

Un grup de ofițeri militari de rang înalt din Gabon au apărut la televiziunea națională în primele ore ale zilei de miercuri și au declarat că au preluat puterea, după ce organismul electoral de stat a anunțat că președintele Ali Bongo a câștigat un al treilea mandat.

Franța - fosta putere colonială din Gabon - urmărește evenimentele "cu cea mai mare atenție", a declarat prim-ministrul Elisabeth Borne. În cazul în care răsturnarea președintelui Ali Bongo se confirmă, Gabonul ar fi cea mai recentă națiune francofonă din Africa de Vest care a cunoscut o lovitură de stat - după Mali, Burkina Faso, Guineea și, cel mai recent, Niger.

Influența franceză în regiune a fost subminată de recentele tulburări.

BORRELL: SITUAȚIA DIN GABON ȘI AFRICA DE VEST REPREZINTĂ O PROBLEMĂ IMPORTANTĂ PENTRU EUROPA

Miniștrii apărării din Uniunea Europeană vor discuta despre situația din Gabon, a declarat miercuri șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, adăugând că o lovitură de stat, dacă se confirmă, ar spori instabilitatea în regiune, relatează Reuters.

Datoria guvernamentală a scăzut CITEȘTE ȘI Datoria guvernamentală a scăzut

Miniștrii apărării din UE aveau o reuniune la Toledo.

"Întreaga zonă, începând cu Republica Centrafricană, apoi Mali, apoi Burkina Faso, acum Niger, poate Gabon, se află într-o situație foarte dificilă și cu siguranță miniștrii trebuie să se gândească profund la ce se întâmplă acolo și cum putem să ne îmbunătățim politica în ceea ce privește aceste țări", a spus Josep Borrell.

"Aceasta este o problemă importantă pentru Europa", a adăugat el.

Semnele unei lovituri de stat în Gabon vin la doar câteva săptămâni după ce membri ai gărzii prezidențiale din Niger au preluat puterea acolo și au instituit o conducere militară.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabon
eramet
minerit