Profitul net semestrial al Gazprom a înregistrat o scădere masivă

Profitul net semestrial al Gazprom a înregistrat o scădere masivă
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2023

Gigantul de stat rus Gazprom a anunțat o scădere masivă a profitului său net semestrial la 2,84 miliarde de euro, continuând să resimtă efectul scăderii exporturilor de gaze către Europa în urma războiului din Ucraina, informează agenția AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primele șase luni ale anului, profitul net a scăzut la 296 de miliarde de ruble (2,84 miliarde de euro), față de 2,500 de miliarde de ruble (24,04 miliarde de euro) în aceeași perioadă a anului 2022, scrie Agerpres.

Simtel Team devine producător de energie electrică regenerabilă finalizând prima fază a unui parc fotovoltaic CITEȘTE ȘI Simtel Team devine producător de energie electrică regenerabilă finalizând prima fază a unui parc fotovoltaic

„Scăderea exporturilor către Europa a fost parțial compensată de o creștere a livrărilor către China, care va continua să crească în temeiul obligațiilor contractuale”, a comentat Famil Sadigov, director adjunct al Gazprom, care a atribuit scăderea profitului semestrial slăbiciunii rublei.

Gazprom, pilon al economiei ruse condus de câțiva apropiați președintelui Vladimir Putin, a anunțat în mai o scădere de peste 41% a profitului său net anual pe 2022 la 1,226 miliarde de ruble.

Anul 2022 a fost marcat pentru Gazprom de închiderea în mare parte a pieței europene, cu excepția gazelor naturale lichefiate (GNL) pe care țările UE continuă să le cumpere în lipsa unei soluții alternative reale.

Scopul sancțiunilor europene vizează sugrumarea veniturilor rusești provenind din exporturile de gaze pentru a limita astfel finanțarea de către Kremlin a ofensivei militare în Ucraina.

În fața acestor dificultăți, Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin gazoduct, a început în ultimele luni o schimbare de strategie, redirecționând o parte din exporturi către Asia, unde cererea de energie este puternică.

Anul trecut, livrările de gaze către China prin conducta „Puterea Siberiană” din Extremul Orient Rus au atins un maxim istoric de 15,5 miliarde de metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze
profit