Guvernul israelian aprobă exploatarea imensului zăcământ de gaze naturale Leviathan

Guvernul israelian aprobă exploatarea imensului zăcământ de gaze naturale Leviathan
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2016

Israelul a aprobat duminică un acord menit să accelereze dezvoltarea zăcământului offshore de gaze naturale Leviathan, a anunțat un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Zăcământul Leviathan are rezerve de gaze estimate la 622 miliarde metri cubi descoperite în largul coastei Mării Mediterane în 2010.

Miercuri, ministrul Energiei informase că a ajuns la un nou acord cu Noble Energy (SUA) și Delek Group (Israel) care va permite firmelor să continue exploatarea și să extragă gaze naturale până la sfârșitul lui 2019.

Fondurile Advent, KKR și BC Partners, pe lista pețitorilor pentru portofoliul SABMiller din România și ECE CITEȘTE ȘI Fondurile Advent, KKR și BC Partners, pe lista pețitorilor pentru portofoliul SABMiller din România și ECE

În martie, Curtea Supremă din Israel a decis că acordul încheiat anul trecut între Guvern și cele două firme energetice este neconstituțional.

Guvernul israelian a semnat în 2015 un acord cu Noble Energy și Delek Group în urma căruia cele două companii obțin controlul celui mai mare zăcământ de gaze naturale din Israel - Leviathan - și al zăcământului Tamar, în schimbul vânzării unor active. Oponenții susțineau că tranzacția ar duce la crearea unui monopol energetic și au înaintat o petiție către Curtea Supremă din Israel pentru blocarea acordului.

Noul acord semnat miercuri dă statului mai mult spațiu de manevră în privința reglementărilor viitoare din industria energetică.

Dezvoltatorii noului zăcământ israelian offshore Leviathan din Marea Mediterană vor să exporte gaze naturale în Iordania, Egipt și Europa.

Sursa. Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
gaze naturale offshore
zacaminte gaze naturale offshore
israel
leviathan
noble energy