Guvernul susține că furnizorii de energie sunt de acord cu noua schemă de subvenționare a facturilor, ba și-au pus și cenușă în cap pentru cele greșite

Guvernul susține că furnizorii de energie sunt de acord cu noua schemă de subvenționare a facturilor, ba și-au pus și cenușă în cap pentru cele greșite

Sursă foto: Guvernul

Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2022

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate, și și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până  acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură, transmite Guvernul.

Urmărește-ne și pe Google News

Mesajul a fost emis după o o întâlnire de lucru a premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei, din seria consultărilor demarate de Guvern cu privire la pachetul de măsuri pe care Executivul îl pregătește pentru protejarea cetățenilor, sprijinirea mediului de afaceri și menținerea locurilor de muncă, în contextul crizei energetice.

Agroland atrage 14,7 milioane de lei de la investitori și încheie cu succes operațiunea de majorare a capitalului social CITEȘTE ȘI Agroland atrage 14,7 milioane de lei de la investitori și încheie cu succes operațiunea de majorare a capitalului social

Potrivit sursei citate, prim-ministrul a prezentat soluțiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului: plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri. Aceste măsuri vor fi incluse într-un act normativ ce va fi supus, în perioada imediat următoare, analizei și aprobării Guvernului.

"Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari. Statul are responsabilitatea de a proteja oamenii și de a interveni în acest sens. Vă cer să remediați problemele și cei care au avut de suferit în noiembrie, decembrie și ianuarie să aibă facturile recalculate, iar greșelile remediate. Refaceți facturile și asigurați oamenii că nu vor plăti în plus pentru greșeli de facturare. Măsurile Guvernului vor reglementa situația astfel încât oamenii să nu fie debranșați pentru facturile calculate greșit și nici să fie obligați să plătească penalități", a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Companiile aeriene din SUA, îngrijorate de \ CITEȘTE ȘI Companiile aeriene din SUA, îngrijorate de "haosul" provocat de introducerea tehnologiei 5G în apropierea aeroporturilor

În cadrul discuțiilor, au fost prezentate în detaliu modalitățile în care se aplică schemele de compensare și plafonare aflate acum în vigoare pentru facturile la energie, precum și soluțiile de corectare a facturilor emise eronat pentru consumatorii casnici.

Potrivit analizei prezentate de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt încă în derulare, urmând a se face verificări la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze.

Obligațiunile ucrainene și rusești au scăzut puternic, din cauza temerilor provocate de o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina CITEȘTE ȘI Obligațiunile ucrainene și rusești au scăzut puternic, din cauza temerilor provocate de o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina

"Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate. Totodată, furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până  acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură", se afirmă în comunicat.

La consultările de la Palatul Victoria au mai participat, din partea Guvernului, ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului.

Cetățenii dau vina pentru inflație pe politicieni, pandemie și pe lăcomia corporațiilor CITEȘTE ȘI Cetățenii dau vina pentru inflație pe politicieni, pandemie și pe lăcomia corporațiilor

La discuții au participat membri ai Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE - ce reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale) - Eric Stab, președintele ACUE, Chairman & CEO ENGIE România și director executiv ENGIE pentru Europa de Est, Carlo Pignoloni, CEO & Country Manager Enel România, Volker Raffel, CEO E.ON România, membru Board Federația ACUE, Corina Popescu, CEO Electrica S.A., vicepreședinte Euroelectric, membru Board Federația ACUE, Ondřej Šafář, CEO CEZ România, vicepreședinte Federația ACUE, Daniela Dărăban, director executiv Federația ACUE.

De asemenea, au mai participat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, Mihai Culeafă, președinte ANPC, Bogdan Nicolae Badea, președinte Hidroelectrica, Aristotel Marius Jude, membru executiv Romgaz, Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica, Daniel Burlan, președinte Complexul Energetic Oltenia, Gabriel Andronache, președinte Transelectrica, Ion Sterian, director general Transgaz,  Niculae Havrileț, director general Distribuție Energie Electrică România, reprezentanți ai Consiliului Concurenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze
decontare plafonare compensare furnizori energie gaze