Șeful celei mai mari companii energetice de stat din Franța critică Guvernul, după ce i-a cerut să vândă energie sub preț companiilor concurente

Șeful celei mai mari companii energetice de stat din Franța critică Guvernul, după ce i-a cerut să vândă energie sub preț companiilor concurente
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2022

Directorul general al grupului energetic EDF a încălcat convenția conform căreia șefii companiilor de stat franceze nu critică guvernul, pentru a-și exprima ”șocul real” și indignarea după ce Executivul a cerut companiei să vândă mai multă energie firmelor concurente la prețuri sub nivelul pieței, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o notă adresată managerilor văzută de Reuters, Jean-Bernard Levy a spus că a încercat să-i convingă pe miniștri să adopte un alt curs și că acum analizează măsurile pentru a apăra interesele EDF.

Romelectro, una dintre cele mai mari companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, și-a cerut insolvența CITEȘTE ȘI Romelectro, una dintre cele mai mari companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, și-a cerut insolvența

Acțiunile companiei au scăzut vineri cu până la 25%, după ce guvernul președintelui Emmanuel Macron, care se va confrunta cu o luptă pentru realegerea sa în trei luni și dorește să scape de furia publicului față de creșterea facturilor la energie, a ordonat EDF să vândă mai multă energie nucleară ieftină firmelor rivale, scrie News.ro.

”Acesta nu este ceea ce am propus guvernului”, a spus Levy în nota internă. În schimb, a spus el, compania a recomandat acordarea unui ajutor direcționat pentru întreprinderile mici și pentru cei mai vulnerabili utilizatori industriali.

”După ce a luptat din greu împotriva ei, această decizie vine ca un adevărat șoc. Bineînțeles, trebuie să ne ocupăm de asta. Va cântări foarte mult asupra rezultatelor noastre”, a spus el despre măsura guvernului.

Referindu-se la măsurile guvernamentale, combinate cu probleme tehnice la mai multe centrale nucleare care le-au forțat să se deconecteze, Levy a scris: ”Această știre zguduie compania. Mulți dintre voi mi-ați împărtășit sprijinul și chiar indignarea voastră și vă înțeleg emoțiile. Să știți că eu și comitetul executiv rămânem foarte combativi. Împreună cu comitetul executiv, vom studia măsurile adecvate pentru consolidarea bilanțului grupului, precum și toate măsurile care îi protejează interesele. În joc este capacitatea noastră de a ne proteja dezvoltarea strategică. Ne propunem să facem publice aceste măsuri într-un lună", a spus  șeful EDF.

Statul francez deține 84% din acțiunile EDF.

Grupul a estimat săptămâna trecută că decizia guvernului va reduce cu aproximativ 8 miliarde de euro (veniturile de bază din 2022, calculate înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
edf