Hidroelectrica a câștigat și recursul unui litigiu cu unul dintre "băieții deștepti" din energie

Hidroelectrica a câștigat și recursul unui litigiu cu unul dintre "băieții deștepti" din energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2016

Tribunalul București a respins, joi, 14 aprilie, recursul formulat de Alpiq Romenergie, firmă considerată ca fiind unul dintre "băieții deștepți" din energie, împotriva Hidroelectrica, pentru denunțarea de către compania de stat a contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice, a anunțat, luni, Hidroelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Traderul de energie a mai pierdut un proces cu Hidroelectrica în luna februarie, când Tribunalul București i-a respins despăgubiri de 527,7 milioane de lei. În acea cauză, Alpiq soliciase despăgubiri pentru activarea de către compania de stat a stării de forță majoră în 2011 și 2012, scrie News.ro

Potrivit Hidroelectrica, contractul cu Alpiq Romenergie a generat în perioada 2008 - 31 mai 2012 o pierdere de 422 milioane lei societăți de stat.

Din energia disponibilizată prin denunțarea acestui contract pagubos, Hidroelectrica a obținut doar în perioada august 2012 - decembrie 2015 venituri suplimentare de peste 220 milioane lei, se arată în comunicatul Hidroelectrica.

Traderul de energie a fost obligat și la suportarea cheltuielilor de judecată, în valoare de 58.762 lei, reprezentând onorariile avocaților. Euro Insol și Hidroelectrica au fost apărate în instanță de avocații de la Borza și Asociații, respectiv Stănescu, Milos, Dumitru & Asociații.

Alpiq Romindustries a fost reprezentată de avocații de la casa de avocatură Schoenherr.

O emblemă a turismului moldovean reînvie după ce un neamț a investit peste 8 milioane de euro CITEȘTE ȘI O emblemă a turismului moldovean reînvie după ce un neamț a investit peste 8 milioane de euro

Hidroelectrica a intrat în insolvență în iunie 2012 și a reziliat ulterior contractele bilaterale cu traderii din energie, cunoscuți sub denumirea de "băieții deștepti din energie".

Aceștia achiziționau electricitate ieftină de la Hidroelectrica, prin contracte bilaterale pe termen lung - unele până în 2018 -, și revindeau apoi energia pe piața liberă, la cotații mult mai mari.

Printre traderii rămași fără contracte se numără și Alpiq Romenergie.

Hidroelectrica a obținut anul trecut un profit brut de 1,1 miliarde lei (circa 250 de milioane de euro), similar cu nivelul din 2014, și a devenit în ultimii ani una dintre cele mai profitabile companii de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
alpiq romenergie