Hidroelectrica a lansat licitația pentru repararea disipatorului de la Porțile de Fier I

Hidroelectrica a lansat licitația pentru repararea disipatorului de la Porțile de Fier I
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 oct 2020

Compania de stat Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din țară, a lansat miercuri în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), licitația deschisă pentru realizarea lucrărilor de proiectare și execuție pentru repararea disipatorului de la Porțile de Fier I, contract estimat la 58,14 milioane lei fără TVA, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este de 7 decembrie. Lucrările de la Porțile de Fier I ar putea să fie finalizate în cel mult trei ani de la semnarea contractului cu câștigătorul procedurii de achiziție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În data de 28 octombrie 2020, Hidroelectrica a lansat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), licitația deschisă pentru realizarea lucrărilor de proiectare și execuție pentru investiția 'Măsuri de protecție suplimentară a disipatorului barajului deversor Porțile de Fier I'. Contractul - de tip 'la cheie', este estimat la valoarea de 58,14 milioane lei fără TVA, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este de 7 decembrie”, anunță compania.

ULTIMA ORĂ România semnează acord și cu Franța pentru extinderea și retehnologizarea Cernavodă, după cel cu SUA CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România semnează acord și cu Franța pentru extinderea și retehnologizarea Cernavodă, după cel cu SUA

Situat în aval de baraj, disipatorul de la Porțile de Fier I este o parte de construcție deosebit de importantă în ceea ce privește siguranța obiectivului de pe Dunăre. Din punct de vedere tehnic, realizarea proiectului este indispensabilă în prevenirea riscului de apariție a unor deteriorări suplimentare ale pintenului disipatorului, cu  implicații în afectarea  sistemului de galerii al barajului deversor, precizeză compania.

”Albia Dunării a suferit modificări morfologice pe anumite zone, așa cum au arătat măsurătorile efectuate de-a lungul timpului. Necesitatea remedierii construcțiilor, aflate în exploatare de peste 48 de ani, a fost stabilită în Comisia mixtă româno-sârbă de către cei doi parteneri care operează în comun SHEN Porțile de Fier I. Părțile au decis ca realizarea proiectului să fie făcută de către fiecare beneficiar pe zona sa de responsabilitate”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

Tipurile principale de lucrări ce urmează a fi realizate se referă la curațarea subacvatică și pregătirea fundațiilor, realizarea ecranului din coloane forate, realizarea unui ecran continuu cu elemente din oțel, montajul structurii metalice orizontale, lucrări de betonarea între ecranul continuu și disipatorul barajului. Proiectul urmează să fie executat ”pe apă și sub apă”, și implică, între altele: transport pe apă, operațiuni de încărcare-descărcare de materiale de construcție, foraj pe apă de diametru mare, lucrări de turnări de beton sub apă, lucrări de scafandrerie, execuție confecții metalice și montaj sub apă, scrie News.ro.

”Apreciez că lucrările scoase astăzi la licitație sunt absolut necesare și au o complexitate deosebită: execuția presupune utilizarea unor instalații speciale, cum ar fi platforma autoridicătoare, precum și implicarea unei forțe de muncă specializate, în care ponderea scafandrilor constructori este semnificativă. Ne dorim ca lucrările de la Porțile de Fier I să fie finalizate în termen de cel mult trei ani de la semnarea contractului cu câștigătorul procedurii de achiziție, contribuind astfel la creșterea gradului de siguranță a  celui mai important obiectiv din portofoliul societății noastre”, a precizat Bogdan Badea.

De asemenea, serviciile și lucrările care fac obiectul acestui contract presupun activități de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de procurare, transport, livrare, execuție, testare, verificare și recepții, astfel încât să poată fi livrat un proiect „la cheie”, cu respectarea tuturor cerințelor de calitate, sănatăte și securitate în muncă și protecția mediului, așa cum decurg din cerințele naționale și europene.

Hidroelectrica este lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național. Hidroelectrica are în exploatare un număr de 209 centrale hidroelectrice cu o putere instalată totalizând 6.482 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
porțile de fier i