Hidroelectrica ar putea fi listată pe bursă în 2017

Hidroelectrica ar putea fi listată pe bursă în 2017
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2015

Listarea Hidroelectrica pe bursă ar putea avea loc în 2017, iar ieșirea companiei din insolvență s-ar putea produce până în vara anului viitor, a declarat, luni, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

El a fost întrebat de jurnaliști dacă listarea companiei va fi posibilă în 2017.

"Da, important este ca noi să dăm un semnal că vrem să mergem mai departe cu listarea. Toți partenerii noștri ne întreabă: Mai aveți de gând să listați sau nu? Inclusiv la Oltenia (Complexul Energetic Oltenia - n. r.). Eu aș vrea ca la momentul când se iese din insolvență (în cazul Hidroelectrica - n. r.) să se facă o analiză clară a drumului care va trebui urmat, să se încheie procesele cu băieții deștepți și așa mai departe. Sigur că anumite pregătiri trebuie făcute, dar rămâne de văzut", a spus Gerea.

Ministrul a precizat că, deocamdată, societatea este în insolvență, iar procedurile trebuie să continue.

"Hidroelectrica ar putea ieși din insolvență anul viitor. După cum merg lucrurile, posibil undeva până în vară, dar nu pot să estimez", a explicat Gerea. 

În iunie anul acesta, premierul Victor Ponta și-a declarat public nemulțumirea cu privire la faptul că Tribunalul București, unde este judecată ieșirea din insolvență a Hidrolectrica, emite câte un singur termen de judecată pe lună, arătând că astfel compania va putea ieși din insolvență și va putea fi listată abia anul viitor.

Directorul general al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat, la finele lunii mai, că Hidroelectrica nu va ieși din insolvență în acest an, așa cum era anticipat inițial, din cauza duratei mari a proceselor aflate în derulare. Tot el însă declara, în iunie, că Hidroelectrica ar putea fi listată la bursă chiar în timp ce se află încă în insolvență, până în luna mai a anului viitor.

"Văd Hidroelectrica listată anul viitor. O să încercăm o aroganță: să listăm compania chiar și în insolvență, dacă nu va ieși până la anul, în mai. Și urmărim acest obiectiv, ca în luna mai să avem Hidroelectrica pe bursă, peste nouă luni", a afirmat Borza.

Compania a intrat pentru a doua oară în insolvență la începutul anului 2014 și este condusă de un administrator numit de justiție.

Hidroelectrica a fost nevoită să se declare prima oară în insolvență în 2012, din cauza secetei severe și a unor contracte prin care a vândut electricitate sub prețurile din piață, înregistrând pierderi de 1,4 miliarde de dolari pe parcursul a șase ani.

Compania a trecut printr-un proces de restructurare, anul trecut obținând un profit record, și a anulat contractele nerentabile. Beneficiarii acelor contracte au contestat însă anularea acestora, iar Hidroelectrica a reintrat în insolvență în urma unei decizii a justiției și ar fi urmat să iasă din această stare în iunie 2015.

Ministerul Economiei deține 80% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea (FP) restul de 20%.

Guvernul premierului Victor Ponta a convenit în cadrul acordului de 4 miliarde de euro cu FMI și Comisia Europeană să listeze la bursă o participație minoritară la Hidroelectrica. În perioada de insolvență, Hidroelectrica a angajat consultanți pentru pregătirea ofertei publice inițiale, iar Borza a spus că oferta de acțiuni ar putea avea loc la 3-4 luni după încheierea insolvenței.

În aprilie anul trecut, managerul Fondului Proprietatea, Grzegorz Konieczny, declara că  listarea Hidroelectrica va fi realizată cel mai probabil în 2015, după ieșirea din insolvență.

În acordul cu FMI era prevăzută lansarea unor oferte publice inițiale la finele lunii iunie pentru 15% din acțiunile statului la Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
bursa
andrei gerea