Hidroelectrica: Tribunalul de la Berna a dat companiei câștig de cauză în arbitrajul cu EFT

Hidroelectrica: Tribunalul de la Berna a dat companiei câștig de cauză în arbitrajul cu EFT
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 dec 2018

Producătorul de energie Hidroelectrica a anunțat că Tribunalul Arbitral constituit la Berna, în Elveția, a dat câștig de cauză companiei în arbitrajul cu traderul Energy Financing Team (EFT) AG.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Prin soluția pronunțată în data de 24 decembrie 2018 de Tribunalul Arbitral constituit la Berna, în Elveția, a dat câștig de cauză Hidroelectrica în procesul cu Energy Financing Team (EFT) AG”, se arată în comunicat.

Tribunalul a respins integral pretențiile EFT AG, în valoare de 80 milioane de euro, care au fost micșorate în cursul procedurii, ulterior apărării formulate de Hidroelectrica, la 42,6 milioane de euro plus o dobandă de 5% pe an începând cu anul 2013, scrie News.ro.

Epoca benzinei de sub 5 lei se încheie la 1 ianuarie. Indexarea accizelor cu rata inflației și majorarea conținutului de biocombustibili urcă prețurile carburanților CITEȘTE ȘI Epoca benzinei de sub 5 lei se încheie la 1 ianuarie. Indexarea accizelor cu rata inflației și majorarea conținutului de biocombustibili urcă prețurile carburanților

Suma reprezenta despăgubiri cerute de EFT ca urmare a pretinsei neexecutări culpabile de către Hidroelectrica a contractului de furnizare energie electrică încheiat între părți.

”În esență, Tribunalul a reținut că legea aplicabilă dreptului EFT AG la eventuale despăgubiri ca urmare denunțării Contractului este legea română aplicabilă insolvenței Hidroelectrica, respectiv Legea nr. 85/2006, și nu legea aleasă de parți ca fiind aplicabilă contractului, respectiv legea elvețiană, cum a susținut EFT”, se arată în comunicat.

Astfel, în conformitate cu legea determinată ca fiind aplicabilă, tribunalul a decis că EFT AG nu este îndreptățită la obținerea despagubirilor solicitate și a respins în integralitate pretențiile în acest sens, potrivit Hidroelectrica. În plus, tribunalul a obligat EFT AG să plătească Hidroelectrica 557.256,5 euro, 596.593,6 lei și 9.272,18 de franci elvețieni cu titlul de cheltuieli de judecată.

Hidroelectrica a fost reprezentată în acest proces arbitral internațional de societățile de avocatură Leaua Damcali Deaconu Paunescu și LDDP.

În ianuarie 2018, Tribunalul Arbitral de la Geneva a decis că denunțarea contractului încheiat de producătorul de energie Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost legală.

La finalul lunii decembrie 2017, Hidroelectrica a anunțat că a obținut un succes important în fața unei instanțe arbitrale internaționale, după ce a câștigat în fața instanțelor românești toate litigiile generate de denunțarea de către administratorul judiciar a contractelor de furnizare energie electrică încheiate cu traderii de energie în perioada 2003 – 2011.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
energy financing team