Hidroelectrica: Tribunalul de la Berna a dat companiei câștig de cauză în arbitrajul cu EFT

Hidroelectrica: Tribunalul de la Berna a dat companiei câștig de cauză în arbitrajul cu EFT
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 dec 2018

Producătorul de energie Hidroelectrica a anunțat că Tribunalul Arbitral constituit la Berna, în Elveția, a dat câștig de cauză companiei în arbitrajul cu traderul Energy Financing Team (EFT) AG.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

”Prin soluția pronunțată în data de 24 decembrie 2018 de Tribunalul Arbitral constituit la Berna, în Elveția, a dat câștig de cauză Hidroelectrica în procesul cu Energy Financing Team (EFT) AG”, se arată în comunicat.

Tribunalul a respins integral pretențiile EFT AG, în valoare de 80 milioane de euro, care au fost micșorate în cursul procedurii, ulterior apărării formulate de Hidroelectrica, la 42,6 milioane de euro plus o dobandă de 5% pe an începând cu anul 2013, scrie News.ro.

Epoca benzinei de sub 5 lei se încheie la 1 ianuarie. Indexarea accizelor cu rata inflației și majorarea conținutului de biocombustibili urcă prețurile carburanților CITEȘTE ȘI Epoca benzinei de sub 5 lei se încheie la 1 ianuarie. Indexarea accizelor cu rata inflației și majorarea conținutului de biocombustibili urcă prețurile carburanților

Suma reprezenta despăgubiri cerute de EFT ca urmare a pretinsei neexecutări culpabile de către Hidroelectrica a contractului de furnizare energie electrică încheiat între părți.

”În esență, Tribunalul a reținut că legea aplicabilă dreptului EFT AG la eventuale despăgubiri ca urmare denunțării Contractului este legea română aplicabilă insolvenței Hidroelectrica, respectiv Legea nr. 85/2006, și nu legea aleasă de parți ca fiind aplicabilă contractului, respectiv legea elvețiană, cum a susținut EFT”, se arată în comunicat.

Astfel, în conformitate cu legea determinată ca fiind aplicabilă, tribunalul a decis că EFT AG nu este îndreptățită la obținerea despagubirilor solicitate și a respins în integralitate pretențiile în acest sens, potrivit Hidroelectrica. În plus, tribunalul a obligat EFT AG să plătească Hidroelectrica 557.256,5 euro, 596.593,6 lei și 9.272,18 de franci elvețieni cu titlul de cheltuieli de judecată.

Hidroelectrica a fost reprezentată în acest proces arbitral internațional de societățile de avocatură Leaua Damcali Deaconu Paunescu și LDDP.

În ianuarie 2018, Tribunalul Arbitral de la Geneva a decis că denunțarea contractului încheiat de producătorul de energie Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost legală.

La finalul lunii decembrie 2017, Hidroelectrica a anunțat că a obținut un succes important în fața unei instanțe arbitrale internaționale, după ce a câștigat în fața instanțelor românești toate litigiile generate de denunțarea de către administratorul judiciar a contractelor de furnizare energie electrică încheiate cu traderii de energie în perioada 2003 – 2011.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
energy financing team