Hidroelectrica vrea să investească peste 170 milioane lei în retehnologizarea hidrocentralei Brădișor

Hidroelectrica vrea să investească peste 170 milioane lei în retehnologizarea hidrocentralei Brădișor
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2021

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din țară, vrea să investească 170,37 milioane lei în retehnologizarea hidrocentralei Brădișor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Subiectul va fi supus aprobării în Adunarea Generala Extraordinara a Acționarilor din data de 4 martie.

Prin această retehnologizare se urmărește funcționarea CHE Brădișor și a celorlalte obiecte ale amenajării, în condiții de siguranță pentru un ciclu de 30 de ani, precum și creșterea randamentului hidroagregatului cu circa 2% față de randamentul din proiectul inițial.

FOTO Revista Pif se întoarce în România CITEȘTE ȘI FOTO Revista Pif se întoarce în România

"Neaprobarea investiției ar conduce la amânarea demarării procedurilor de achiziție și întârzierera realizării lucrărilor de retehnologizare. Pentru limitarea încărcărilor hidrodinamice care pot produce ruperea paletelor, puterea maximă pe un grup s-a restricționat la P=50 MW. De asemenea, s-a limitat funcționarea cu un grup la puteri sub 40 MW pentru a nu funcționa în zona debitelor parțiale, unde prezența pulsațiilor de presiune provocate de vârtejul central favorizează inițierea și propagarea fisurilor la palele rotorice și chiar ruperea acestora. Astfel, în scopul protejării turbinelor Francis, în prezent hidroagregatele funcționează restricționat, în domeniul 40÷50 MW", arată nota de fundamentare.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie regenerabilă din România, fiind principalul furnizor de servicii auxiliare și având un rol important în legătură cu securitatea Sistemului Național de Energie (SEN). În 2019, Hidroelectrica a produs 15,2TWh din cele 209 centrale hidroelectrice în funcțiune, având o capacitate totală instalată de 6,4GW. Cu o cifră de afaceri de 873 milioane euro, EBITDA de 613 milioane euro și un profit net de 290 milioane euro, Hidroelectrica este una din cele mai mari și mai profitabile companii de stat din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica investitie
hidroelectrica retehnologizare hidrocentrala bradisor
hidroelectrica retehnologizari