IEA a revizuit în creștere estimările privind cererea de petrol

IEA a revizuit în creștere estimările privind cererea de petrol
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2024

Agenția Internațională a Energiei (IEA) și-a îmbunătățit din nou estimările privind creșterea cererii de petrol în 2024, deși proiecțiile sale rămân mai scăzute decât așteptările OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), și a apreciat că piața este bine aprovizionată în urma creșterii producției țărilor din afara OPEC, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Organizația cu sediul la Paris se așteaptă ca în 2024 consumul mondial de petrol să urce cu 1,24 milioane de barili pe zi (bpd), în timp ce OPEC se așteaptă la un avans cu 2,25 milioane de barili pe zi. Este a treia revizuire în creștere a IEA din tot atâtea luni și vine pe fondul îmbunătățirii perspectivelor economice, al reducerii prețului țițeiului în trimestrul patru și al extinderii sectorului petrochimiei în China, scrie Agerpres.

DOCUMENT Combinatul de îngrășăminte din Turnu Măgurele al lui Ioan Niculae - scos din nou la vânzare. Planul de reorganizare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Combinatul de îngrășăminte din Turnu Măgurele al lui Ioan Niculae - scos din nou la vânzare. Planul de reorganizare

De asemenea, Agenția Internațională a Energiei previzionează că cererea de petrol va atinge nivelul de vârf până în 2030, lumea trecând la combustibili ecologici, o opinie care nu este împărtășită de OPEC.

Deși conflictul din Orientul Mijlociu provoacă temeri privind aprovizionarea, IEA estimează că - excluzând perturbări semnificative ale livrărilor - piața va fi bine aprovizionată în 2024, putând exista chiar un surplus dacă grupul OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) nu respectă planul de reducere a producției stabilit în trimestrul doi.

Joi, cotația barilului de țiței Brent se tranzacționa la aproximativ 78 dolari, după un declin de aproximativ 10% în 2023, când a încheiat anul la 77,04 dolari.

De asemenea, IEA se așteaptă ca aprovizionarea cu petrol pe plan global să urce cu 1,5 milioane de barili pe zi, la nivelul ridicat de 103,5 milioane bpd în 2024, în urma majorării producției în Statele Unite, Brazilia, Guyana și Canada.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
iea
petrol