IEA avertizează în legătură cu riscul privind cel mai mare șoc în aprovizionarea cu petrol, din ultimele decenii

IEA avertizează în legătură cu riscul privind cel mai mare șoc în aprovizionarea cu petrol, din ultimele decenii
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2022

Agenția Internațională a Energiei (IEA) a avertizat în legătură cu riscul de a se produce "cea mai mare criză de ofertă" (de petrol) din ultimele decenii, în contextul posibilității de a dispărea de pe piață o parte importantă din producția rusă, fără să fie percepută disponibilitatea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a o compensa, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În raportul lunar privind piața de petrol, IEA a revizuit semnificativ în scădere previziunile privind cererea globală din acest an, ca efect al escaladării prețurilor barilului, determinată de invazia rusă în Ucraina, care va reduce creșterea economică, scrie Agerpres.

COMPROMISUL discutat de Rusia cu Ucraina CITEȘTE ȘI COMPROMISUL discutat de Rusia cu Ucraina

Concret, a redus cu 1,3 milioane de barili pe zi proiecțiile de consum în următoarele trei trimestre, comparativ cu estimările din urmă cu o lună, ceea ce înseamnă 950.000 de barili pe zi mai puțin, în medie, în 2022.

Asta înseamnă că cererea mondială va rămâne la 99,7 milioane barili pe zi, cu 2,1 milioane barili mai mult față de 2021.

Dar, dincolo de aceste cifre calculate într-un moment de mare incertitudine privind evoluția și implicațiile războiului și ale unei puternice volatilități, principalul mesaj al agenției - care reunește țările dezvoltate ce se află în avangarda sancțiunilor impuse Moscovei - este acela că există pericolul real al unei lipse de petrol.

Autorii studiului dau drept sigur că din aprilie vor dispărea de pe piață trei din cele opt milioane de barili pe zi exportate de Rusia, ca efect al sancțiunilor, și pentru că mulți dintre cumpărătorii tradiționali evită achiziționarea de petrol rusesc.

Dar lucrurile ar putea să nu se oprească aici și, de aceea, nu exclud ca reacția publică de condamnare a atacului Rusiei în Ucraina să ridice și mai mult această cifră, ținând cont de comportamentele care se observă, care deja au făcut ca vânzările de petrol rusesc să înregistreze scăderi record.

Problema este că, în același timp, la reuniunea sa din 2 martie, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și asociații săi au afirmat că nu este penurie de ofertă și prevăd să scoată pe piață 400.000 de barili pe zi în plus.

viewscnt
Afla mai multe despre
iea
petrol