INFOGRAFICE Moș Crăciun a adus cadouri nu numai celor mici, ci și celor mai mari furnizori de pe piața gazelor și electricitate

INFOGRAFICE Moș Crăciun a adus cadouri nu numai celor mici, ci și celor mai mari furnizori de pe piața gazelor și electricitate

Sursa: Bloomberg

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 dec 2021

Moș Crăciun a adus cadouri nu numai celor mici, ci și celor mai mari furnizori de pe piața gazelor și electricitate. Prețurile la gaze, atât cele spot, cât și cele forward, s-au înjumătățit în perioada Sărbătorilor, de la un nivel de 900 de lei/MWh la unul de 450-550 lei/MWh. Un fenomen similar a fost înregistrat și pe piața pentru ziua următoare (PZU) de electricitate. Motivul: scăderea cotațiilor pe piețele europene, dublată de o reducere a consumului intern, ca urmare a unei vremi mai blânde comparativ cu cea de săptămâna trecută și a închiderii, temporare sau nu, a unor consumatori industriali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă, în urmă cu o săptămână, micii sau marii furnizori care "au fost cuminți" și n-au renunțat la licența de furnizare gaze primeau, "pe coș" gaz la un preț de 900 lei/MWh, acum, în perioada Sărbătorilor, "sub brad" au găsit cadouri la jumătate de preț.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Astfel, dacă un MWh cu livrare în ziua următoare se putea achiziționa pe 22 decembrie cu 848 lei/MWh, pe 27 decembrie, prețul gazului cu livrare a doua zi, coborâse la 451 lei/MWh.

Similar, în cazul gazului cu livrare în luna februarie, dacă pe 22 decembrie, prețul ajunsese la 884,5 lei/MWh, pe 28 decembrie s-au vândut 31,6 GWh cu un preț mediu de 557 lei/MWh.

Totodată, după ce în jumătate de lună fusese realizată o singură tranzacție cu gaz cu livrare în una ianuarie, în ultimele 2 zile s-au tranzacționat 62,1 GWh la prețuri de 550-570 lei/MWh.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Profit.ro a anunțat că Anul Nou vine cu o veste bună și cu una proastă pentru siguranța alimentării cu gaze a României. Veste bună este că s-a efectuat, pentru prima dată în ultimii ani, rezervare de capacitate de import pe punctul de interconectare Isaccea-Orlovka cu Ucraina, însă vestea proastă este că nu s-a mai rezervat o cantitate semnificativă prin cel mai important punct de interconectare, cel de la Negru Vodă cu Bulgaria. Astfel, în total, pentru luna ianuarie, a fost rezervată în cele 4 puncte de interconectare funcționale o capacitate totală de aproximativ 138,5 GWh/zi, cu o cincime sub nivelul rezervărilor efectuate pentru luna decembrie.

Scăderea prețurilor la gaze din perioada sărbătorilor poate fi explicată și prin scăderea cotațiilor internaționale ca urmare a majorării livrărilor de LNG către Europa.

Astfel, prețul gazului cu livrare în ziua următoare a scăzut în mai puțin de o săptămână pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, de la 170 euro/MWh la 102 euro/MWh, cu 11 euro peste cel de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Prețul mai redus din România ar putea fi pus și pe seama scăderii consumului intern, care de la un nivel de peste 520 GWh/zi de săptămâna trecută, a ajuns la 400-410 GWh/zi în weekend-ul Crăciunului.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

În ceea ce privește prețul gazului cu livrare în următoarele 2 luni, acesta a coborât la bursa de la Viena la 100 euro/MWh, mai ieftin cu aproximativ 10 euro față de tranzacționat pe BRM, ceea ce sugerează că România va importa foarte probabil în următoarea perioadă gaz din Ungaria, prin punctu de interconectare de la Csanadpalota.

Și prețurile la electricitatea cu livrare în ziua următoare (PZU), care reprezintă aproximativ 40% din consumul intern, s-au înjumătățit pe OPCOM, de la niveluri medii zilnice de peste 2.000 lei/MWh la 650-850 de lei/MWh în ultimele 4 zile.

Interesant este că săptămâna trecută, deși prețul la electricitate bătea record după record, România avea una dintre cele mai ieftine piețe din Europa, iar în acest weekend, deși prețul s-a înjumătățit la București, acesta este printre cele mai mari din Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
mos craciun
prețuri
gaze
electricitate