Irakul a exportat 1,1 miliarde barili de petrol în 2015, pentru care a încasat 49 miliarde dolari

Irakul a exportat 1,1 miliarde barili de petrol în 2015, pentru care a încasat 49 miliarde dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 ian 2016

Irakul a exportat aproape 1,1 miliarde barili de petrol în 2015, generând încasări de 49,08 miliarde dolari, potrivit datelor ministerului Petrolului. În medie, al doilea mare producător de petrol din rândul membrilor OPEC a exportat 3,5 milioane barili/zi, peste nivelul de aproape 3,4 milioane barili/zi în anul anterior.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În decembrie, exporturile statului asiatic s-au situat la 99,7 milioane barili, în creștere de la 91,2 milioane de barili în ultima lună din 2014.

Cu toate acestea, veniturile din vânzări au scăzut la 2,97 miliarde de dolari, de la 5,16 miliarde de dolari în decembrie anul trecut, în condițiile în care prețul mediu pe baril aproape s-a înjumătățit, de la 56,6 dolari, la 29,8 dolari. La nivelul anului 2015, prețul mediu pe baril a fost de 44,75 dolari, se arată într-un comunicat al ministerului irakian al Petrolului.

Irakul, locul cinci mondial în funcție de rezervele dovedite de petrol, își majorează producția pentru a contracara efectele scăderii cotațiilor pe piețele internaționale, măsuri similare fiind luate atât de membrii OPEC, cât și de principalii competitori din afara organizației.

Pe lângă declinul generat de ieftinirea petrolului, veniturile statului sunt afectate de scăderea investițiilor și de conflictele armate cu militanții islamiști, care în luna mai au ocupat provincia vestică Anbar.

Conform estimărilor Morgan Stanley, în pofida eforturilor depuse de autorități, producția de petrol a Irakului va intra pe o pantă descendentă începând cu anul 2018. Numărul sondelor de petrol controlate de Irak s-a redus cu 50% în ultimul an, în timp ce cheltuielile cu investiții la principalele perimetre de exploatare au scăzut cu circa 30%, potrivit unui raport al băncii citat de Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
irak
petrol
exporturi
vanzari