Italia propune să se apeleze la Coridorul de Sud ca alternativă la gazele rusești

Italia propune să se apeleze la Coridorul de Sud ca alternativă la gazele rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2022

Ministrul italian al Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani, a propus Guvernului și Uniunii Europene să se recurgă la aprovizionarea cu gaze naturale prin intermediului Coridorului de Sud, care leagă Marea Caspică de Europa, pentru a reduce puternica dependență de Rusia, în contextul tensiunilor din Ucraina, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"Deoarece gazul este indispensabil ca și combustibil de tranziție (până se ajunge la o dezvoltare mai amplă a regenerabilelor), vor trebui explorate toate oportunitățile pentru diversificarea țărilor furnizoare, inclusiv consolidarea Coridorului Sud", a spus ministrul.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Coridorul de Sud este o rută de aprovizionare cu gaze naturale din regiunea Caspicii și Orientul Mijlociu în Europa, scrie Agerpres.

Cingolani a semnalat că Italia trebuie să crească producția la nivel național, deoarece importă peste 90% din resursele de gaze, circa jumătate din Rusia.

Compania italiană de hidrocarburi ENI a anunțat deja Executivul lui Mario Draghi că are rezerve de gaze naturale pregătite pentru a-și majora producția dacă va fi nevoie.

Scumpirea gazelor și impactul asupra facturilor la energie pe care le plătesc gospodăriile și companiile îl preocupă pe ministrul de Externe, Luigi Di Maio, care a reamintit că "scenariul crizei actuale se încadrează într-un context de puternică dependență energetică", deoarece "UE și Marea Britanie importă 40% din gaze din Rusia".

Totuși, a adăugat el, dacă o stopare a exporturilor din Rusia în Europa va penaliza țările dependente, aceasta va afecta și Rusia, care nu va mai vinde gaze "celui mai bun client al său".

Criza din Ucraina a avut în ultimele două zile un impact asupra acțiunilor băncilor italiene la bursa de la Milano, ca urmare a expunerii acestora în Rusia.

Cea mai mare bancă din Italia după active și capitalizare bursieră, Intesa Sanpaolo, are în Rusia circa 1.000 de angajați, 28 de sucursale și active în valoare de circa un miliard de euro, iar luni acțiunile au scăzut cu 0,52% la bursa milaneză.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

O situație mai proastă a avut a doua bancă, UniCredit (-2,13 %), care, de asemenea, operează în această țară din 2005 și în prezent are în jur de 4.000 de angajați, două milioane de clienți minoritari și o rețea de 72 de sucursale.

Directorii executivi ai celor două bănci au respins recent ideea unei ieșiri din Rusia, deoarece angajamentul lor este pe termen lung, dar riscurile geopolitice au descurajat UniCredit să cumpere banca rusă Otkritie anul acesta, a recunoscut CEO-ul băncii, Andrea Orcel, în ianuarie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
gaze