FOTO Putin a atacat Ucraina exact după ce sistemul energetic al acesteia s-a deconectat de cele ale Rusiei, Belarusului și Occidentului. România, neafectată nici pe energie, nici pe gaze

FOTO Putin a atacat Ucraina exact după ce sistemul energetic al acesteia s-a deconectat de cele ale Rusiei, Belarusului și Occidentului. România, neafectată nici pe energie, nici pe gaze

Foto dreamstime.com

scris 24 feb 2022

Armata Federației Ruse a atacat Ucraina în dimineața zilei în care sistemul energetic național al țării, secondat de cel al Republicii Moldova, care depinde în măsură covârșitoare de primul, s-a deconectat pentru 3 zile, până pe 27 februarie, de cele cu care se învecinează direct, ale Rusiei și Belarusului la est și ale României, Ungariei și Slovaciei la vest, ca parte a unui test tehnic de operare în regim de izolare completă derulat în vederea sincronizării, de anul viitor, cu sistemele energetice din Europa de Vest și renunțării la sincronizarea actuală cu rețelele de electricitate rusă și bielorusă, care datează din epoca sovietică, relevă date analizate de Profit.ro.

Importurile și exporturile de energie din și către Ucraina ale României sunt semnificative, sistemul energetic ucrainean fiind conectat cu cele din România, Ungaria și Slovacia prin așa-numita "insulă Burștîn", o zonă de rețea separată de restul rețelei ucrainene și în care funcționează mai multe termocentrale mari pe cărbune, cu putere instalată totală de 3 GW, deținute de compania privată DTEK a miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov. În cadrul testului, "insula Burștîn" a fost deconectată de la cele trei rețele vecine vestice și conectată în schimb cu restul sistemului energetic ucrainean.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Una dintre termocentralele DTEK din estul Ucrainei, Luhansk TPP, a fost avariată în ultimele două zile, ca urmare a bombardamentelor intense din zonă.

Deocamdată cel puțin, sistemul energetic românesc funcționează normal. Datele Transelectrica din momentul publicării acestui material arată că România produce peste 8.200 MW și consumă circa 7.450 MW, soldul fiind deci de export. Hidrocentralele acoperă peste 23% din producție, urmate de parcurile eoliene, cu 22,88%.

FOTO Putin a atacat Ucraina exact după ce sistemul energetic al acesteia s-a deconectat de cele ale Rusiei, Belarusului și Occidentului. România, neafectată nici pe energie, nici pe gaze

CONFIRMARE Celebrul lanț american de restaurante de tip fast-food Popeyes, printre cele cu cea mai rapidă creștere din SUA, vine în România. Ținta - 90 de restaurante în 10 ani. Ce salariu oferă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Celebrul lanț american de restaurante de tip fast-food Popeyes, printre cele cu cea mai rapidă creștere din SUA, vine în România. Ținta - 90 de restaurante în 10 ani. Ce salariu oferă

Tranzitul de gaze naturale dinspre Ucraina spre România funcționează de asemenea normal, prin punctul de interconectare Isaccea-Orlovka intrând peste 5 milioane de metri cubi, potrivit datelor Transgaz.

Rezervările pentru luna viitoare pentru Isaccea (prin care intră gazele rusești care tranzitează Ucraina), inexistente în decembrie 2021, aproape s-au înjumătățit, de la 56,8 GWh/zi în februarie la 33,6 GWh/zi în martie. Licitațiile de rezervare de capacitate au avut loc înaintea escaladării conflictului ruso-ucrainean din Donbas.

În ultimele 2 zile, în pofida evenimentelor geopolitice, importurile de gaze prin punctul de interconectare de la Isacea-Orlovka au atins nivelul maxim al acestui an, de aproximativ 57 GWh/zi, comparativ cu o medie de 41-42 GWh/zi înregistrată de la nivelul acestui an.

Bursa moscovită MOEX a suspendat tranzacționarea pe toate piețele pe care le operează CITEȘTE ȘI Bursa moscovită MOEX a suspendat tranzacționarea pe toate piețele pe care le operează

Există temeri că Rusia nu va mai permite reconectarea rețelei din Ucraina la cea din Federația Rusă după testul de funcționare în regim de izolare, cu riscul apariției de probleme de aprovizionare în plină iarnă. În noiembrie anul trecut, Ucraina a fost nevoită să ceară ajutor energetic de urgență de 500 MWh de la Belarus, ca urmare a unui deficit semnificativ de putere în sistemul ucrainean.

Anterior, șeful operatorului de transport și sistem național Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyi, afirmase că Ucraina are stocuri de cărbune de 700.000 de tone și că acestea vor depăși nivelul de 1 milion de tone luna viitoare, ceea ce i-ar permite sistemului său energetic să funcționeze în izolare și în martie, dacă reconectarea cu Rusia și Belarus nu va fi posibilă, el adăugând că Ukrenergo are încheiate acorduri tehnice cu omologii din cele două țări privind deconectarea în vederea testului, urmată de reconectare.

Kudrytskyi insistase că Ucraina este bine pregătită, cu 25-35 de termocentrale și 15 unități de producție nucleare gata să funcționeze la capacitate maximă pentru a acoperi vârful național de consum din perioada respectivă, estimat la 22-23 GW.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi rusia ucraina
invazie rusia ucraina
sistemul energetic ucraina deconectare
romania importuri energie ucraina
romania importuri gaze ucraina